Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
13 юни
2017
 
 

Тим Кук: Apple работи върху система за управляване на автомобили

2824 прочитания

Слуховете за това, че Apple гледа сериозно към автомобилната сфера витаят от години. В интернет пространството неведнъж се споменава проект, носещ кодовото име „Titan“. Едва сега главният изпълнителен директор на компанията е готов да признае, че – да, тя работи върху система за автономно управление на превозни средства.

Това обаче не означава задължително, че Apple разработва свой автомобил. В интервю на Кук за Bloomberg, след той откри конференцията на компанията за разработчици WWDC (5-9 юни), директорът описа системата като „базова технология, която разглеждаме като много важна“. Той не сподели нищо повече, допълвайки само: „Ще видим къде ще ни отведе тя.“.

Информационно-развлекателната CarPlay, предлагана от Apple от 2014 г.

Прочетете още: Да, Apple конструира кола

Всъщност амбициите на Apple в тази посока могат да бъдат определени като най-лошо пазената тайна на Силициевата долина и в този смисъл откровението на Кук не е чак толкова голяма новина. Думите му обаче подчертават, че компанията работи сериозно в тази насока. Имайки предвид опита от това как Apple успява да доминира във всяка сфера, в която навлезе... компании като Tesla трябва да наострят уши.

Ако се вярва на слуховете обаче работите в новата за Apple насока не са съвсем гладки. Миналата година Bloomberg съобщи, че компанията е съкратила и преназначила стотици служители, работещи по автомобилен проект. Някои от коментарите тогава гласяха, че съществуването на разработката е под въпрос.

След това се съобщаваше, че Apple е насочила усилията си към система за управление на превозни средства, която би ѝ дала „гъвкавост“ при партньорските отношения с авто производителите. Според коментарите на Кук по всичко личи, че компанията възнамерява да направи именно това: „Гледаме на проекта като на база за всички AI инициативи.“. Той допълва още, че това се е оказала една от най-трудните дейности от сферата на изкуствения интелект, които организацията е започвала до момента.

Apple официално дебютира в автомобилната сфера през 2014 г. със CarPlay. Тя позволява свързване на iPhone със съществуващите информационно-развлекателни системи, така че на дисплея в колата да се извеждат съобщения, информация за провежданите разговори, карти, музика и т.н. В iOS 11 беше добавена функция, разпознаваща кога потребителят шофира – тя заглушава нотификациите, така че екранът да стои затъмнен, за да не разсейва потребителя.

Също така, по време на интервюто, Кук се изказа положително по отношение на електрическите автомобили, наричайки ги сериозен пазарен смутител.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас