Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
12 юни
2017
 
 

Повече ефективност в склада чрез облачни услуги

3413 прочитания
Страница 1 от 2

1,37 млрд. долара е бил сумарният оборот на пазара на системи за управление на складове (Warehouse Management System, WMS) през 2016 г., съобщават от анализаторската компания Zion Market Research. През 2022 г. се очаква общите приходи в сегмента да достигнат 3,04 млрд. долара, като в периода 2017 - 2022 г. средният годишен ръст ще е малко над 14 на сто.

Увеличаващата се информираност по отношение на уеб базираните системи е сред основните фактори за ръст на пазара, отчитат още от Zion Market Research. WMS позволяват на компаниите на спестяват от разходи за човешка сила, тъй като тези решения могат да вършат много неща едновременно.

Въпреки това доминацията на ERP доставчиците и скъпото внедряване на специализирани решения задържат разрастването на този пазар. Трудностите, свързани с имплементацията и разпространението на такъв софтуер, липсата на информираност за модерните решения за управление на складове, за транспортните системи (и тяхното управление), както и някои други фактори водят до различни рискове, например монополизиране на ресурсите. Допълнително в много организации, разчитащи на традиционните хартиени документи, се препятства постигането на обещаваните ефекти и ръстове. Все пак от Zion Market Research считат, че развитието на технологиите ще смекчи ефекта на основните препятствия през следващите няколко години.

Прочетете още: Умни складове ще оптимизират търговията през 2017 г.

Решенията за складове са в уникална позиция, свързвайки реалния с „виртуалния“ свят.

Облачни услуги

В момента бизнеси от всякакви размери поверяват все повече свои бизнес системи на облачни доставчици. Чрез техните услуги информацията може да бъде доставяна до всякакви устройства независимо от размера на техния екран, операционната система, локацията и т.н. Според аналитичната компания Gartner засега облачните WMS решения могат да бъдат разделени на две групи. Първата представлява софтуер като услуга (SaaS), при който едно стандартизирано приложение се използва от множество клиенти и, а втората – хоствани в облака системи, обслужващи нуждите на конкретна компания. Очевидно е, че първият вариант би бил по-евтин от втория и вероятно това е основната причина анализаторите да не отчитат превес в някоя от двете посоки.

Междувременно сред причините за по-бавното преориентиране на WMS в посока облачен достъп са притесненията на клиентите, свързани производителността. Решенията за складове за разлика от останалите продукти, насочени към веригите на доставки, са в уникална позиция, свързвайки реалния с „виртуалния“ свят.

Компаниите все повече се интересуват от такива услуги по няколко основни причини. На първо място е подобрената свързаност, като често публичният интернет се оказва дори по-бърз от мрежите, собственост на организациите. Освен това в момента много WMS функционалности са толкова добре развити, че предлагат на практика същото, както и техните локално инсталирани събратя. Това дава на бизнесите гъвкавост.

Не на последно място, ако решението за управление на склада е изградено върху принципите на архитектурата, ориентирана към услуги (SOA), което най-общо означава, че то изградено от голям брой „компоненти“, предлагащи специфични WMS функции, то предлага възможности за оптимизиране на производителността, когато това е необходимо.

Следва: Още тенденции за 2017 г.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас