Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
09 юни
2017
 
 

Компанията за роботи Boston Dynamics бе придобита от SoftBank

3909 прочитания

Холдингът Alphabet обяви, че продава инженерната компания, специализираща в роботехниката, Boston Dynamics на японския конгломерат SoftBank. Стойността на сделката не се съобщава.

Новата придобивка на SoftBank има потенциала да отвори пътя ѝ към сферата на услугите. В момента японците разполагат със свой робот, Pepper, но неговите функционалности се изчерпват с „говор“ и жестове с „ръце“. Разработчикът на хуманоидната машина, френската компания Aldebaran, бе купена от SoftBank през 2014 г.

Разработките на Aldebaran са насочени в посока разпознаване и реагиране на човешки емоции. Те са намерили своя пазарна ниша в хотели и търговски обекти, където посрещат гости. Също така продуктите на компанията могат да се използват в ролята на слушащи помощници в сфери като здравеопазването и грижата за възрастни хора.

Прочетете още: Google продава създателя на роботи Boston Dynamics (видео)

Роботът Spot Mini на Boston Dynamics

Boston Dynamics, от своя страна, се трудят върху по функционални роботи от физическа гледна точка. Нейните BigDog и Spot например се разработват с цел пренасяне на товари и вече са преминавали тестове в морската пехота на САЩ. Разбира се, пред подобни машини стои и потребителският пазар, където те биха могли да бъдат използване за пренасяне на багаж след пазаруване например.

Компанията започва развитието като разработчик именно на роботи, които да помагат на войници при пренасянето на тежка екипировка, преди да бъде придобита от Google. С реструктурирането на технологичния гигант, при което се появи холдингът Alphabet, Boston Dynamics не успя да се впише и в началото на 2016 г. бе решено, че тя ще бъде продадена.

SoftBank купува от Alphabet и още една фирма за роботи – японската Schaft, разработваща двукраки машини за индустриални приложения. Boston Dynamics са показвали подобна машина – Atlas. Тази година пък бе демонстрирана още една разработка – роботът на колела Handle:

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас