Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 юни
2017
 
 

Масови арести на търговци на iPhone в Китай

3230 прочитания

Скандал свързан с продукцията на Apple се вихри в Китай. Според Engadget в провинцията Джъдзян полицията е арестувала 22 дистрибутора на смартфони, за които се счита, че са продавали лични данни на купувачи на iPhone.

От изданието поясняват, че най-вероятно става дума за по-малки доставчици. Според полицията задържаните са търгували с лични акаунти (Apple ID), които се използват за достъп до услугите на компанията, и телефонни номера на потребители. Информацията е била продавана на цени от 10 до 180 юана (1,5-26 долара). Съобщава се, че до началото на арестите дистрибуторите са спечелили по този начин 50 млн. юана (оклоло 7,36 млн. долара).

Според китайската полиция местни дистрибутори на iPhone са спечелили 50 млн. юана от продажби на лични потребителски данни.

Прочетете още: Специална версия на Windows 10 за китайски институции

Засега не е известни колко потребители са пострадали и колко от тях живеят извън Китай. От Apple засега също не съобщават какви действия възнамеряват да предприемат. Според Engadget е логично да бъде повдигнат въпросът за достъпа за достъпа на дистрибутори до такава информация. Също важно да се разбере дали Apple може да ограничи достъпа до нея, без по този начин да бъдат нанесени щети на честните търговци, които има нужда от данните по време на работата си.

Както и за други западни технологични компании Китайският пазар е едновременно много перспективен, но и достатъчно проблемен. Според Business Insider продажбите в страната формират 25% от печалбата на Apple. Дялът на iPhone обаче там е свива, поради конкуренция от страна на местни конкуренти като Huawei, Oppo и Vivo.

Според Gartner дялът на продукцията на Apple на китайския пазар е 14%. Анализаторите допълват, че за последните пет тримесечия продажбите на компанията са се свили с 20 на сто.

Изтъкват се две възможни причини за това. Според едната iPhone 6S и iPhone 7 не са били чак толкова търсени от местните потребители, поради голямата прилика на смартфоните с iPhone 6. Според второто обяснение причината е уникалността на редица популярни китайски приложения, чиито пълен набор от функции работи само под Android. Такова приложение е WeChat, което е използвано от над 1 млрд. души.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас