Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни приложения
07 юни
2017
 
 

Мобилните стратегии стават задължителни

4627 прочитания
Страница 2 от 2

През 2013 г. ЗEАД „Булстрад живот Виена иншурънс груп“ пуска на пазара застраховка „Здравна грижа“ и мобилното приложение идва като естествена следваща стъпка няколко години по-късно, обясни Елица Наумова. То се казва B-Assist и целта му е да предоставя достъп до информация за застрахователното покритие. Използвайки го човек може да си запази час при лекар и да изпрати необходимите за целта документи, без да провежда дълги телефонни разговори. В момента приложението се използва от около 20% от клиентите на „Здравна грижа“, отчитат от компанията. Работи се върху нова версия, която ще позволява обратна връзка за оценяване качеството на обслужването в дадено здравно заведение.

Елица Наумова„Не пренебрегваме партньорите и служителите – подчерта Наумова. – Това е пилотен проект и тепърва се очаква развитие в тази насока. За партньорите (здравни заведения) е разработена функционалност за уеб достъп до информация за клиентите.“

Трудности и оправдаване на инвестицията

Фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн (GSK) поддържа различни приложения, насочени към потребителите на отделни нейни продукти. По думите на Николай Николов, едно от основните предизвикателства при реализирането им е била свързана с локализацията на софтуера на различни езици. При публичните приложения може да са налице проблеми с името. В магазините, насочени към различни държави, може да се окаже, че приложението не може да се казва по един и същи начин навсякъде.

Николай НиколовПри вътрешнофирмените приложения голяма част от проблемите се решават чрез специализиран софтуер за управление на мобилните устройства. Чрез него могат да се премахват приложения, да се инсталират обновления и т.н. Тези решения предоставят информация за състоянието на всеки служебен таблет или смартфон.

Николов посъветва фирмите, които обмислят реализиране на вътрешнофирмени приложения, да изчистят първо въпроса чия собственост ще са устройствата. Ако става въпрос за личните смартфони на служителите , възникнат въпроси за конфиденциалността на информацията. Трябва да се има предвид особено при дългосрочни проекти, че всяка година големите производители на мобилни устройства пускат ъпдейти за своите продукти.

От Овергаз са се сблъскали с хардуерно ограничение на избраните от тях индустриални устройства. При отчитане на потреблението в компанията са възприели практика да се прави снимка на показанията на измерителния уред. Оказало се обаче, че заради препълване на паметта таблетите не могат да изпращат повече от 80 снимки наведнъж. Наложило се те да бъдат прехвърляни на порции. По думите на Добринов често се случва индустриалните устройства да изостават от гледна точка на хардуерни показатели спрямо масовите модели, налични на пазара.

Според Кирил Георгиев от ПОК „Доверие“, компаниите трябва да са подготвени усилията и разходите да се изплащат в течение на по-дълъг период. Трябва да се отчита фактът, че както устройства, така и разработването на мобилното приложение не струват малко. По думите му е важно създадените решения да се надграждат. В ПОК „Доверие“ се предвижда въвеждане функционалност за подаване на заявление за промяна на участие чрез електронен подпис вместо с нотариална заверка, което в дългосрочен план ще реализира сериозно спестяване на средства.

Христо ТодоровСпоред Христо Тодоров от Upnetix е важно отрано да се знае какъв ще е фокусът – дали софтуерът е за служители или за клиенти. Във втория случай трябва много ясно да се отчита фактът, че съвременните потребители имат нисък праг на търпимост и ако нещо не работи, те веднага „наказват“ сайта или приложението, като спират да го използват.

Още през 2014 г. мобилният трафик изпревари този от компютрите. По думите на Тодоров това означава, че компаниите не трябва да се питат дали им трябват мобилни приложения, а как да подходят, така че извличат максимални ползи от тази тенденция. Според неговите наблюдения компаниите в България не се възползват достатъчно и навреме от технологичните нововъведения. Пример за това са мобилните плащания. „Междувременно мобилните приложения могат да променят цели индустрии“, заключи той.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас