Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни приложения
07 юни
2017
 
 

Мобилните стратегии стават задължителни

4624 прочитания
Страница 1 от 2

Александър Главчев

Мобилните технологии са тук, за да останат и колкото по-рано започне да се обръщат внимание на тях, толкова по-добре за всеки бизнес. Около това виждане се обединиха участниците в уеб дискусия на тема „Мобилният бизнес и спецификата на мобилните приложения“, организирана от технологичния сайт IDG.BG и проведена със съдействието на Upnetix. В разговора участваха Кирил Георгиев, директор „Информационни технологии“ в ПОК „Доверие“; Николай Николов, консултант „Иновации“ в ГлаксоСмитКлайн; Христо Тодоров, ръководител „Мобилни разработки“ в Upnetix; Ивайло Добринов, мениджър „Интеграция и архитектура на КИИС“ в Овергаз и Елица Наумова, мениджър „Маркетинг и връзки с обществеността“ в ЗEАД „Булстрад живот Виена иншурънс груп“.

Прочетете още: ИТ сигурността се нуждае от сериозна предварителна подготовка

Според Тодоров от Upnetix е важно много добре да се разбира, че мобилните приложения не са уеб сайтове. На практика е задължително двата канала да са добре интегрирани, подходите за обмен на информация могат да се различават. По думите му една регистрационна форма от сайта обикновено се налага да бъде визуализирана на няколко екрана на едно мобилно приложение, предвидено да работи с малкия дисплейна смартфона. Това означава, системата, стояща отзад, трябва да е разработена така, че да поддържа получаване на информацията на части.

Освен това при зареждането на съдържание в мобилното приложение комуникацията между него и сървъра трябва да е скрита за потребителя. Ако на интернет сайта е допустимо последователното зареждане на компоненти, то при приложенията хората очакват бърза навигация в менютата. Това трябва да се взима предвид, тъй като достъпът до услугата може да става както през бързи Wi-Fi или LTE мрежи, така и през по-бавни 3G, добави Тодоров .

Още преди стартиране на проекта трябва да се планира кога той ще бъда пуснат в обръщение, за да се предвиди каква ще е версията на операционната система. Това важи най-вече за Android, тъй като при iOS обновяванията по-бързо стигат до устройствата.

Кирил Георгиев

Споделен опит

По думите на Кирил Георгиев мобилните приложения позволяват на работниците да бъдат максимално ефективни когато са извън офиса. Служителите в ПОК „Доверие“ от 2 г. използват таблети, които улесняват тяхната работа „на терен“. Този начин на работа води до по-бързо отчитане на дейностите в CRM системата, което позволява на мениджмънта да оперира с почти реалновремеви данни. Това е особено важно, имайки предвид ръста на колектива и неговата разпръснатост по територията на страната, подчерта Георгиев.

„Когато човек стане наш клиент той внася вноски 30-40 г. и след това получава пенсия. Т.е. нашите клиенти имат дългосрочни отношения с компанията – обясни още той. – Масовото изплащане на пенсии тепърва ще започне и засега компанията разполага с „полеви“ служители, разпределени географски. В този смисъл фокусът на компанията в момента е насочен към нейните служители.“

Ивайло ДобриновВ Овергаз мобилното решение също е насочено към служителите и е фокусирано върху две дейности – поддръжката на газоразпределителната мрежа и отчитане на потреблението. Целта на приложението е да се оптимизират дейностите и да се увеличи качеството на работата. Заради спецификата на работата си от компанията са се спрели на прахо- и водоустойчиви устройства. Едно от основните изисквания към системата е било тя да работи както онлайн, така и офлайн, т.е информацията да се прехвърля към сървъра при свързване. По думите на Ивайло Добринов от Овергаз са проучили какви решения използват други големи компании от сектора и , се е оказало, че няма много подобни реализации.

Следва: Трудности и оправдаване на инвестицията

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас