Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
05 юни
2017
 
 

Kaufland България инвестира в бързозарядни станции и електромобили

470 000 лева ще вложи търговската верига в програмата си за електромобили до края на 2017 година.

4140 прочитания

Нови бързозарядни електростанции ще бъдат изградени на паркингите на пет филиала на Kaufland България. Освен това компанията ще закупи електромобили, които ще добави към автопарка си.

Първата зарядна станция бе монтирана в новия хипермаркет на Kaufland в София на бул. "Ген. Тотлебен"

470 000 лева е общата сума, която Kaufland България ще инвестира в новата си програма за електромобили до края на 2017 г. В тази сума са включени средствата за купуване, изграждане и монтаж на бързозарядните електростанции, добавят от компанията. Тя планира да закупи електромобили марка EGolf. Те са градски тип и са предназначени за къси разстояния. Целта им е да покрият нуждите на компания в рамките на столицата.

Прочетете още: Kaufland България реализира фокусирана върху клиента ИТ стратегия

Първата станция за зареждане на електромобили Kaufland България постави през февруари на паркинга пред новооткрития хипермаркет в София на бул. „Генерал Тотлебен“. След това такава станция бе монтирана до магазина на ул. „Скопие“. Съоръженията могат да зареждат два автомобила едновременно, като услугата е безплатна за клиентите на хипермаркета. До края на юни ще бъдат въведени в експлоатация още три станции – пред хипермаркетите в Стара Загора, Бургас и Варна. „Работим с най-модерните бързозарядни станции на ABB“, коментират от компанията.

Липсата на зарядни станции, особено на бързозарядните модели, се сочи като един от възпиращите фактори пред развитието на електрическата мобилност у нас. В същото време малкият брой на електромобилите не стимулира инвестициите в зарядна инфраструктура. С решението си Кауфланд „атакува“ и двата проблема, особено чрез монтирането на зарядни станции на места, достъпни за пробега на повечето модели.

„Инвестицията е част от дългосрочната ни програма за енергийна ефективност, коментира Димитър Спасов, председател на УС на Kaufland България. - С поставянето на станции за безплатно зареждане на паркингите на хипермаркетите ни и въвеждането на електромобили като част от превозните средства, които използваме за работата си, се стремим да улесним клиентите и да спомогнем за поощряването на ползването на този щадящ околната среда начин на придвижване. Целта ни е да дадем възможност на шофьорите на енергийноефективните возила да прекосят България, като спират за зареждане както на свежи продукти, така и на електромобила си в нашите хипермаркети“, допълни той.

Kaufland България има 57 хипермаркета в цялата страна и повече от 6800 служители. Новата инициатива е част от политиката на компанията за енергийноефективен начин на работа. В хипермаркетите е внедрена система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студенина за охлаждане през лятото. Енергийно ефективното осветление и системата за преработване на отпадъци намаляват въглеродния отпечатък на обектите и оптимизират използваните ресурси.

„За 1 година всеки хипермаркет, в който има внедрена подобна система, намалява въглеродния отпечатък с толкова, колкото биха изхвърлили във въздуха 72 дизелова автомобила за цяла година, а със спестената електроенергия биха могли да се захранят 58 домакинства в продължение на 12 месеца“, обясняват от Kaufland България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас