Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 юни
2017
 
 

София: дигитален град в партньорство с хайтек и академичните среди

3584 прочитания
Страница 1 от 3

Владимир Владков

„През последните години София се развива много интензивно, като голяма заслуга за това имат и представителите на ИKТ фирмите и на компаниите за аутсорсинг услуги. Преди дни София спечели титлите „Бизнес“ и „Дигитален град“ и именно така виждам развитието на града - като зелен и иновативен град, дигитална столица, партнираща си с бизнеса и академичните среди. Бързото разрастване на целия град в съчетание с дигиталната трансформация на света и засилващата се глобална конкуренция ни изправя пред предизвикателства, с които трябва да се справим заедно“, заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, по време на бизнес обяд, организиран на 30 май 2017 г. в столичния „София хотел Балкан“ от Българската аутсорсинг асоциация (БАА), Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) и ICT Media. Срещата се проведе с подкрепата на AON и Vivacom и бе част от мащабната инициатива Road Show 2017, провеждана под наслов „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, на среща с хайтек бизнеса | Снимка: Цветелина Белутова

Прочетете още: Бургас - атрактивна зона за развитие и възраждане на бизнеса

Дигитална и екологична столица

София трябва да бъде рекламирана по-активно като добро място за инвестиции, развитие на високи технологии и предоставяне на висок клас бизнес имоти. Част от мерките в София са насочени и към по-бързо осигуряване на привлекателни условия за живот, включително на зелени зони за отдих, развитие на екологична и интелигентна транспортната мрежа (разширяване на метрото, интермодални станции и нови велоалеи), подобряване на условията за културен и социален живот. Необходимо е по-справедливо разпределение на таксата битови отпадъци, плащана от бизнеса, както и данъчни облекчения за инвестициите, които бизнесът прави в градската инфраструктура, а след това дарява на общината.

Същевременно трябва да се стимулират образователните инициативи за подготовка на кадрите, необходими на генериращите висока добавена стойност фирми: чрез засилване на дуалното обучение и включване на нови училища по заявка на бизнеса, чрез предложения за законодателни промени, които да увеличат възможностите за включване на бизнеса в обучителния процес във висшите училища. Това бяха част от изводите от дискусията, в която участваха Йорданка Фандъкова, Таня Косева-Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС) и изпълнителен директор на European Trade Center, Станимир Николов, председател на БД на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и изпълнителен директор на „ЕПАМ Системс България“, и доц. д-р инж. Аделина Алексиева-Петрова, заместник-декан по иновативни и образователни проекти във ФКСТ на ТУ – София.

За да подчертае значението на двата бизнес сектора за развитието на столицата, кметът Йорданка Фандъкова се включи в дискусията, подкрепена от представители на своя екип: Евгени Крусев, заместник-кмет по направление “Транспорт и транспортни комуникации“, Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и стопанска дейност” в Столична община, главния архитект на Столична община Здравко Здравков, Николай Стойнев, председател на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на агенцията, както и Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на София, координираща дейностите за интелигентна специализация на София.

Форум на общината и хайтек бизнеса ->

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас