Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
02 юни
2017
 
 

Microsoft обновява радикално интерфейса на Skype

3701 прочитания

Нов дизайн в Android версията на комуникатора Skype започна да внедрява Microsoft. Според компанията елементите в него ще увеличат удобството на потребителите, свикнали да използват социални мрежи. В скоро време се очаква да бъдат обновени и версиите за iOS, Windows и Mac.

По думите на Амриташ Рагав, корпоративен вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за развитието на Skype, това е най-мащабната промяна в комуникатора от добавянето на видео функционалностите в него през 2006 г. Според него приложението вече не предлага просто чат за двама събеседници, а вече е „преди всичко мобилно и преди всичко облачно“.

Прочетете още: Facebook с глоба от €110 млн. за заблуждаване на Еврокомисията

Според The Verge новият интерфейс е с акцент върху обмяната на съобщения от различен тип. Улеснен е достъпът до т.нар. емоджита, които могат да бъдат изпращани и по време на видео разговори. Също така в прозореца за разговори с мишката могат да бъдат прехвърляни данни от например StubHub или Expedia за цени на билети за събития или пътувания. Подобни възможности са реализирани още за Giphy, BigOven, Upworthy, YouTube и др., които могат да бъдат ползвани за бързо търсене на GIF анимации, видеа и т.н.

В новия дизайн Skype е разделен на три секции – търсене, чат и бърз достъп до камерата на устройството. Това позволява правене на снимки или търсене по време на текущ разговор. Според TheVerge възможността за добавяне на стикери към снимките и видеата напомня Snapchat.

Освен това в комуникатора се е появила и функцията „Hightlights“, която позволява добавяне на фото и видео материали, които могат да бъдат преглеждани от приятелите на потребителя. Те могат да реагират на съдържанието чрез емоджита.

Microsoft притежава Skype от 2011 г., когато купи услугата за 8,5 млрд. долара. Тя е създадена от група шведски програмисти през 2003 г. По време на сделката комуникаторът бе най-популярното подобно приложение, което месечно бе ползвано от около 660 млн. души. В епохата на смартфоните обаче Skype се оказа притиснат от многобройни конкуренти, като в момента около 300 млн. души го използват поне веднъж месечно.

Редмъндският гигант вече значително модифицира услугата. През 2014 г. например Microsoft пусна браузър версия на приложението, а през 2015 г. реализира и бизнес предложение на негова база. Също така, заедно с последния ъпдейт за Windows 10, интерфейсът на Skype вече претърпя сериозни промени.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас