Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Дронове
02 юни
2017
 
 

Показаха как дронове могат да помагат за борба с бедствия

3062 прочитания

Демонстрация в реално време на използване на безпилотни летателни системи (БЛС) за въздушно наблюдение и заснемане на терен в случай на бедствия бе проведена по време на първия научно-индустриален форум „Ден на безпилотната летателна система 2017“. Събитието е замислено като ежегодна среща на основните субекти в тази сфера: потребители, образователни институции, производители/представители на технологични решения, компании предлагащи услуги.

Според организаторите от Софийския университет целта е от една страна да се представят достиженията на БЛС-технологията, а от друга да се идентифицират проблеми пред утвърждаване на този сегмент на дистанционните изследвания. От там допълват, че БЛС бележат бързо развитие през последните години и са все по-предпочитан избор за събиране на научни геопространствени данни за редица приложения. Успешното реализиране на предимствата им, обаче зависи не само от усъвършенстване на технологията, но и от прилагането на системна образователна подготовка и въвеждането на стимулиращ регулаторен механизъм за използване такава техника.

Прочетете още: Gartner: През 2017 г. ще бъдат продадени почти 3 млн. дронове

Форумът бе разделен на две сесии. Първата беше демонстрационна и в рамките ѝ бе показано дистанционо наблюдение и интегрирано командване на съвместна операция за: въздушен патрул чрез БЛС; откриване, ограничаване и гасене на пожар; търсене и спасяване от комплекси с БЛС и наземни екипи; задачи по предотвратяване на неоторизирано използване на БЛС/БЛА.

Във втората сесия бяха представени възможности на технологията в теоретичен план. В рамките ѝ бяха проведени презентации на теми като Обработка и интерграция на данни от безпилотни летателни системи, Използване на БЛС като геоинформационен източник, Използване на летящи устройства в археологическите теренни издирвания и т.н. Бе показана система за идентификация на дронове, както и възможности за използване на технологията като оръжие, включително системи за противодействие. Бе обърнато внимание и на съответните регулации.

Организатори на форума бяха Софийски университет и Acceco. Спонсори на събитието бяха ЕСРИ България и Географика.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас