“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
31 май
2017
 
 

Ћипсата на сигурност в »нтернет на нещата плаши всички

3280 прочитани€

 омпаниите все още не се справ€т достатъчно успешно с рисковете, които води след себе си взривното навлизане на технологии от »нтернет на нещата (IoT). —поред изследване на Ponemon Institute, в рамките на което са били анкетирани 533 висши »“ мениджъри, 78% от респондентите см€тат, че е налице веро€тност т€хната организаци€ да бъде засегната от загуба или кражба на данни поради зле защитени IoT устройства през следващите две години.

‘актът, че множество малки свързани устройства и други компоненти от »нтернет на нещата имат проблеми със сигурността плаши »“ отделите от доста време. —ами по себе си отделните IoT устройства не са привлекателни цели и затова често производителите не отдел€т необходимото внимание за т€хната защита. ћеждувременно обаче по данни на Gartner тази година бро€т им ще достигне 8,4 млрд. в световен мащаб. √ол€мо количество „зомбирани“ устройства могат да формират сериозни ботнет мрежи. Ќалице е скорошен пример – Mirai.

ѕрочетете още: „етири нелицепри€тни истини за »нтернет на нещата

„есто обаче въвеждането на съответните политики за справ€не с проблема може да се окаже сложна задача. ѕочти три четвърти (72%) от участниците в изследването на Ponemon Institute сподел€т, че скоростта на развитие на технологиите от »нтернет на нещата затрудн€ва изпълн€ването на каквито и да е изисквани€, свързани с информационната сигурност. ѕочти всички са на мнение, че са необходими нови стратегии.

“ези подходи са трудни за проектиране. ≈два 44 на сто от респондентите са споделили на изследователите, че техните организации могат защит€т себе си и мрежите си от IoT устройства. ѕо-малко от половината изрично след€т свързаните с използваните на работното м€сто обекти от »нтернет на нещата.

ƒруг гол€м фактор, вли€ещ на незадоволителното управление на IoT в компаниите, е фактът, че около половината от т€х не след€т сво€ инвентар от такива устройства. ÷ели 85 на сто сподел€т, че е налице липса на централизирана отговорност, а над половината от т€х посочват за причина липсата на ресурси за справ€не със тази задача.

¬се пак, въпреки всички, анкетираните все пак осъзнават, че е налице нужда от ново мислене по отношение на IoT управлението. ƒве трети сподел€т, че е необходим „нов подход“, така че »“ отделите да могат да се справ€т с предизвикателствата на »нтернет на нещата.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
»нтервю

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни

ћарката  ауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. ћалцина обаче зна€т, че от Ѕългари€ се поддържат н€кои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедр€вани в...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас