Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
30 май
2017
 
 

Мапекс създаде стартъп за енергийно ефективни сградни технологии

Новата фирма „Зелено управление“ започва европейски проект в Северозападна България.

3334 прочитания

Стартъп, който ще развива нови технологии и решения в сферата на енергийната ефективност и обследването на сгради, създава Мапекс, която от години е фокусирана в областта на ГИС решенията. В младата фирма, кръстена „Зелено управление“, е привлечен и проф. д-р инж. Никола Калоянов, международен експерт в сферата на енергетиката с множество награди за разработки, свързани с енергийното обследване на сгради.

проф. д-р инж. Никола Калоянов

Един от първите проекти на „Зелено управление“ е да изгради иновативна услуга в областта на енергийната ефективност. Проектът ще бъде реализиран в Северозападна България. Компанията е спечелила финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с проект за ефективно управление на мерките за енергийна ефективност. По този проект „Зелено управление“ ще създаде иновативен софтуер и с помощта на специализиран хардуер, термо камери и безпилотен летателен апарат ще извършва дистанционно енергийно обследване на сгради.

Прочетете още: ИТ платформа управлява процесите по архитектура и градоустройство в СО

Иновативната услуга ще намали разходите за извършване на енергийното обследване, ще повиши качеството на микроклимата в сградите и ще даде възможност за бързо обследване на големи индустриални обекти, твърдят от компанията.

Повишаването на енергийната ефективност на сградите у нас и тяхното интелигентно управление е важна крачка към създаването на „умни градове“, заявяват от Мапекс. Делът на енергопотреблението в сградите у нас е над 1/3 от годишното потребление на енергия, като то допринася съществено за замърсяването на околната среда.

„Има три основни групи консуматори на енергия – индустрия, транспорт и сгради. Последната е много важна, защото 90% от нашия живот преминава в сгради, като 15% от разходите за системи са по време на изграждането, а 85% идват в хода на експлоатацията. Затова трябва да имаме реална представа за потреблението по време на жизнения цикъл на системите, които изграждаме“, коментира проф. д-р инж. Никола Калоянов.

„Зелено управление“ съчетава дългогодишния опит на Мапекс в изготвянето на високотехнологични решения с научната експертиза на проф. д-р инж. Никола Калоянов. Заедно имаме способностите да създадем иновативни решения в областта на енергийното обследване и управление“, заяви за медиите Александър Лазаров, изпълнителен директор на Мапекс.

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас