Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
29 май
2017
 
 

ARM обещава да ускори изкуствения интелект в новите си чипове

3495 прочитания

Разработчикът на чипове за мобилни устройства представи процесорните ядра Cortex-A75 и Cortex-A55, които са базирани на архитектурата DynamIQ, която бе представена през март. Очаква се през идните години тя да стане основна за компанията, захранвайки цялата серия Cortex-A. Представено бе и графичното ядро Mali-G72. DynamIQ ще наследи и подобри микроархитектурата big.LITTLE, която видя бял свят през 2011 г.

Според ARM новите ядра ще осигурят 50 пъти по-висока производителност в областта на изкуствения интелект (ИИ) през следващите между три и пет години. От там подчертават, че за разлика от досегашното им позициониране за различни тесни пазари (например за смартфони) с излизането на DynamIQ ще бъде започнат преход към универсална платформа, предлагаща широки възможности за мащабиране. Тя ще може да се използва в широк кръг от пазари, като облачни решения, мрежови продукти, мобилни устройства и т.н.

„С усложняването на изчислителните системи за нас е необходимо да преосмислим мултипроцесорната обработка на данни. Това означава не само гъвкави изчисления в CPU, но и усъвършенстване на интеграцията на хетерогенни изчисления във вид по-близък до разнообразните, диференцирани решения“, обяснява Нандан Наямпали, ръководител на отдела за изчислителни продукти в ARM. Според него новата архитектура ще позволява реализиране както на клъстерна, така и на самостоятелна обработка на данните от страна на отделните ядра.

Прочетете още: ARM възнамерява да настигне по производителност Intel и AMD

Свободното групиране на ядра е едно от основните нововъведения в DynamIQ.

За разлика от групирането в big.LTTLE, където различните класове ядра са в различни клъстери, занапред те ще могат да бъдат в един. Това увеличава гъвкавостта по отношение на дизайна на желания процесор. Все пак, налице е ограничение по отношения на общия брой ядра в клъстера – до 8. Максималният брой клъстери пък е 32. Така общият брой ядра за един процесор е до 256.

Според ARM Cortex-A75 предлага 22% по-висока производителност спрямо своя предшественик A73 при една и съща честота. Очаква се ново ядро да е по-ефективно, която ще позволи постигане на по-високи честоти. Също така A75 е разработено и за нуждите на устройства като хромбукове и очакваните конкурентни продукти от Microsoft.

A55 пък е наследник на успешното ядро А53, използвано в смартфони от среден клас. Според компанията новата разработка предлага 18% по-висока производителност спрямо своя предшественик.

Новият графичен ускорител Mali-G72 пък наследява G71. Използва се същата микроархитектура, Bifrost, и от компанията обещават 40% по-висока производителност. G72 е ориентиран към мобилните устройства от висок клас, като сред подобренията е разширената поддръжка на технологии използвани за игри и за виртуална реалност.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас