Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
29 май
2017
 
 

HPE разработи супер Машина без да ползва мемристори

HPE показа пълнофункционален прототип на суперкомпютъра Машината в лаборатория в Колорадо.

3282 прочитания

През 2004 г. Кърк Бресникър от Hewlett-Packard Enterprise предложил радикални промени в компютърната архитектура с проекта си „Машината“, като скицира първата концептуална схема на суперкомпютъра.

Инженери в лаборатоията на HPE разработват прототипа на Машината. Снимка: HPE

Инженери в лаборатоията на HPE разработват прототипа на Машината. Снимка: HPE

Прочетете още: Учен предлага изоставяне на Закона на Мур с цел прогрес на компютрите

По това време Бресникър, сега главен архитект на компютърни схеми в HP Labs, искал да изгради система, която да може да извършва изчислителни задачи от бъдещето. Целта била да създаде компютър, който да ползва върхови технологии като мемристори и фотоника.

Оттогава идеята е преживяла вълнуващо пътешествие и в средата на май HPE показа прототип на Машината в лаборатория във Форт Колинс, Колорадо.

Тя не прилича на онова, което компанията предвиждаше при първото обявяване на идеята през 2014 г., но следва същите принципи на пренасочване на изчисленията към запаметяващи подсистеми. Системата преодолява ограниченията, свързани с конвенционалната компютърна и сървърна архитектура, при която именно паметта е „тясното място“.

Изключителната функция в мегасървъра е капацитетът на паметта от 160TB. Няма нито един сървър, който може да се похвали днес с този капацитет на паметта. Това е три пъти по-повече от капацитета на паметта в HPE Superdome X.

Машината използва 1280 компютърни ядра Cavium ARM. Паметта и 40-те 32-ядрени чипа ARM, разделени в 4 контейнера Apollo 6000, са свързани през супебърза мрежова връзка. Тя прилича на магистрала за данни, към която могат да бъдат свързани многобройни копроцесори.

Връзките са проектирани в решетъчна мрежа, така че възли от памет и процесор да общуват лесно помежду си. Програмируемата матрица FPGA предоставя контролерната логика за мрежовата (интерконект) свързаност.

Програмируемата матрица FPGA предоставя контролерната логика за мрежовата (интерконект) свързаност. Снимка: HPE

Компютрите ще трябва да се справят с огромни количества информация в бъдеще и Машината ще бъде подготвена за този потоп, казва Бресникър. Той добавя, че Машината подготвя компютрите за момента, в който Законът на Мур вече няма да действа. Става все по-трудно „натъпкването“ на все повече транзистори и функции в чиповете, докато Машината представлява разпределена система, която разпределя обработката между многобройни ресурси.

Машината е подготвена и за футуристични технологии. Слотове в суперкомпютъра дават възможност за добавяне на фотонни конектори, които ще свързват към новата матрица памети, процесори и устройства за съхранение. Самата интерконект връзка е ранна версия на варианта за взаимно свързване Gen-Z, подкрепен от най-големите производители на хардуер, памети и системи за съхранение.

HPE подобрява подсистеми за памет и за съхранение в PC-та и сървъри, което ускорява изчислената мощ. И тъй като данни се обработват по-бързо вътре в паметта, се намалява необходимостта от ускоряване на тактовата честота за инструкциите в централните процесори.

Изчисленията в паметта „In-memory“ ускоряват работата на редица приложения като бази данни и ERP системи, а HPE влага големи усилия в проектирането на такива системи. Налице е и стремеж за отделяне на паметта и съхранението от основните сървъри. Това помага за ускоряване на изчисленията и за по-ефективно използване на ресурсите в центровете за данни, като охлаждането например.

Не липсват и проблеми. Първоначалният модел на Машината трябваше да има мемристори – типове памет със съхранение на данни, които биха могли да помогнат на компютрите да вземат решения на базата на данните, които запазват. HP обяви мемристор още през 2008 г., но последваха многократно отлагания. Сега компанията разработва технология с Western Digital, каза Брестникър.

Неговият подход към разработването на Машината е базиран на отворен код, в духа на сътрудничество между партньори за изграждане на подобни системи в бъдеще.

Този прототип на системата ще стимулира разработването и внедряването на Gen-Z и на схеми, които да се ползват като копроцесори.

И докато HPE се опитва да създаде нова система, Intel предлага друг поглед към темата със своята технология за памет и съхранение, наречена 3D Xpoint. Производителите на системи ще се опитат да изградят по-бързи компютри на базата на системата за съхранение Intel Optane, базирана на 3D Xpoint, като според процесорния гигант тази система ще замени и DRAM, и SSD дисковете.

Машината на HPE представлява компютърна архитектура от бъдещето, която обаче е и практична, смята Патрик Муурхед, главен анализатор в Moor Insights and Strategy. „Фактът, че те могат да я направят и да стартират програми на нея е изумителен. Машината стартира версия на Linux“, добавя той.

Машината е междинен етап между днешните компютри и бъдещите системи като квантовите компютри. Но практическото й приложение в центровете за данни може да се очаква след 3 до 5 години, смята Муурхед.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас