Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
25 май
2017
 
 

Отвъд IoT: Какво трябва да знаете за новата платформа Leonardo на SAP

2738 прочитания

SAP представи повторно своята платформа Leonardo като „цифрова иновационна система“, като се стреми да даде възможност на потребителите да се възползват от новоразвиващи се технологии като изкуствен интелект (AI), машинно обучение, усъвършенствани анализи и блокчейн, които да работят с техните бизнес данни.

Бил Макдермот, СЕО на SAP

SAP Leonardo бе представена първоначално през януари като IoT платформа, в която потребителите да качват данни от сензори, монтирани в свързаните им активи, и бързо да започнат да получават ценна информация от тези данни.

Прочетете още: Бизнесът на SAP у нас расте с бързи темпове

Сега SAP иска да даде на потребителите лесен начин да обхванат всички тези нови технологии, за да решават специфични бизнес проблеми. Така че вместо само да помага на потребителите да обхванат IoT чрез облачна система и набор от шаблони, SAP разшири Leonardo до целия спектър от корпоративни проблеми.

„Leonardo означава ускоряване на времето за оценка на добавената стойност чрез откриване на обобщени, често срещани бизнес проблеми в индустрията, обяснява Майк Фланаган, старши вицепрезидент в SAP, отговарящ за аналитичните инструменти. - Означава да вземеш бизнес проблем, специфичен за един потребител, да откриеш елементите в този проблем, които са общи за цялата индустрия, а след това да дефинираш елементите от методология, технологиите, използвани за решаване на този проблем, съчетаването им в пакет, който да действа като ускорител за следващите потребители.“

 

Дефиниране на SAP Leonardo

Може и да е трудно да бъде открита работеща дефиниция за SAP Leonardo в момента, тъй като това е термин, покриващ редица технологии на SAP, като всички те са изградени върху нейната отворена платформа като услуга (PaaS) SAP Cloud Platform.

На годишната среща на SAP в Орландо съоснователят и председател на Надзорния съвет на SAP д-р Хасо Платнер нарече Leonardo „кутия“, която стои около набор от обекти. Така че това е кутия с набор от инструменти за изграждане на система, която след това чрез алгоритми за машинно обучение да открива „прозрения“, които да прикачим към транзакции в SAP средата на потребителя.

Платнер повтори, че уникалността на подхода на SAP към изкуствения интелект и машинното обучение се състои в това, че клиентите разполагат с всички важни бизнес данни близо до тях, в транзакционните системи на SAP, и че съхраняването на данните на едно място е най-добрият начин да ги защитите.

Бил Макдермот, СЕО на SAP, заяви в уводната си рече, че Leonardo „е най-важният ход на компанията след HANA“ и „че вече е време вашите основни системи да захранят вашата цифрова иновация, време е вашите данни да стимулират ново потребителско изживяване. Време е машинното обучение да да поеме обработката на вашите работни процеси. Време е милиарди устройства да преминат от мислене към действия.“

Макдермот наблегна върху отворения характер на Leonardo за онези съвсем нови потребители на SAP, които търсят когнитивни решения, системи за IoT или за Големи данни. И тъй като Leonardo е изградена върху SAP Cloud Platform, потребителите „могат да вземат Leonardo и да го „залепят“ към всяка архитектура или среда, която имат“, обясни Макдермот, защото „SAP Cloud Platform е отворена платформа с всички отворени стандарти и всеки, включително не SAP клиенти, могат да я стартират“.

 

Конкурентите на SAP Leonardo

В отговор на въпрос как стои Leonardo на пазара редом с конкуренти като IBM Watson и когнигтивните услуги на Microsoft Azure, Бернд Льокарт, ръководещ продуктите и иновациите в SAP, каза: „Съгласен съм, че на пазара има много платформи, но тези платформи живеят в силози. Отваряйки нашата основна система, потребителите могат да получат достъп до данните от всякакви физически активи, HR данни, до всяка информация, която са създали през годините в рамките на своята ERP система, да я свържат с данните от сензорите и дори да я съчетаят с външни пазарни данни.“

„Ние работим с API интерфейси, за да предложим свързаност в реално време към изпълняващата система, като предлагаме това за над 25 различни индустрии. Не знам да има друга копмпания по света, която да предоставя такава свързаност и всеобхватност“, добави той.

Leonardo е нещо повече и от Salesforce Einstein, която е вградена в SaaS приложенията, за да прави предположения. SAP вече осигурява това в рамките на своите облачни приложения, като „интелигентно“ съчетаване на автобиографии в Fieldglass или автоматизирано създаване на „билети“ за сервизна услуга в Hybris Cloud.

За отбелязване е още, че SAP е предпочела да работи с партньори за разработката на възможности за машинно обучение, вместо да прави всичко с вътрешни ресурси. Тя използва проекта на Google с отворен код TensorFlow за алгоритмите за машинно обучение и Nvidia за хардуера, който да обучава тези алгоритми.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас