“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
25 май
2017
 
 

ƒѕѕ» представи официално √»— за мониторинг на „ерно море

3399 прочитани€

ѕървата по рода си в Ѕългари€ интегрирана информационна система за мониторинг на „ерно море в реално време представи ƒържавно предпри€тие „ѕристанищна инфраструктура“ (ƒѕѕ»). “€ подпомага устойчивото развитие и опазване на „ерно море, като повишава ефективността на дейностите по планиране и управление от страна на ƒѕѕ» и българските власти.

–еализирана е от  онсорциум „—“≈ћќ-≈—–»“ в рамките на проект „ћониторинг и информационна система на „ерно море (KNRIN – 2014/108164 Norway Grants 2009-2014 Monitoring and information System for Black Sea) с финансовата подкрепа на Ќорвежки€ финансов механизъм 2009-2014.

јнгел «абуртов, генерален директор на ƒѕѕ», по време на представ€нето на системата.

ѕрочетете още: — информационна система ƒѕѕ» мониторира „ерно море в реално време

—ред официалните гости на събитието б€ха заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщени€та г-н ¬елик «анчев, програмни€ директор на »новаци€ Ќорвеги€-ќсло г-жа јнне Ћисе –оглидален, представители на морски€ и »“ бранш, както и експерти от редица институции.

ћ»— на „ерно море представл€ва уеб портал, с публичен и контролиран достъп, като поддържа множество специализирани уеб √»— приложени€. —истемата осигур€ва мощна функционалност за обработка и визуализаци€ в реално време на данни от сензори за автоматично измерване на параметрите на морската вода и атмосферни€ въздух, както и интеграци€ посредством услуги в реално време на данни от ≈вропейската програма  оперник. “€ интегрира данни и от действащите информационни системи в ƒѕѕ», както и такива от трети организации, като Ќ»ћ’-ЅјЌ за състо€нието на морето.

— внедр€ването на системата ƒържавно предпри€тие „ѕристанищна инфраструктура“ прави крачка в посока създаване на обща пространствена инфраструктура на „ерно море, като прилага на практика »нтегрираната морска политика на ≈— в частта и за обмен на данни за морска среда и интегрирано наблюдение на морските басейни.

—истемата притежава и широки възможности за развитие и добав€не на нови функции без необходимост от преработване. —ледвайки успешни€ модел на норвежката „Barents Watch”, системата поддържа строго съответствие с международните, отворени стандарти за обмен на данни и разнообразни формати на данни, което позвол€ва в бъдеще ћ»— на „ерно море да увеличи съдържанието на информаци€та, ко€то предостав€.

ѕроектът е носител на две специални награди – за постижени€ в областта на геопространствените технологии на 18-ти€ —ветовни€ √»— ƒен и за особен принос в развитието на екологични модерни технологии в конкурса “»“ проект на годината” на вестник Computerworld.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас