Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
23 май
2017
 
 

Microsoft възнамерява да съхранява информация на ДНК молекули

3864 прочитания

Технология, която може да замени традиционните цифрови носители с биологични материали, разработва Microsoft. Според журнала на Масачузетския технологичен институт (MIT), Mit Technology Review, с препратка към Microsoft Research, целта на компанията е до края на настоящото десетилетие да създаде хранилища за данни на основата на ДНК молекули.

Очаква се чрез тях на първо време да бъдат заменени лентовите системи, които сега се използва за дългосрочно архивиране.

Прочетете още: Рекорд: записаха 200 MB данни в ДНК фрагмент колкото връхче на молив!

Учени вече са провеждали експерименти по шифроване на видео материали и изображения в ДНК. През 2016 г. компанията Technicolor, празнувайки своя 100-годишен юбилей, показа проект за съхраняване на творби на световни кинематографи на молекулярно ниво. За целта са били използвани разработките на учени от Харварския университет, които през 2012 г. успяха да поберат 5,5 петабайта данни в 1 грам ДНК.

Първият филм, който бе съхранен на биологичен носител е едно от първите произведения - „Пътешествие до луната“ на Жорж Мелиес. Той е бил „преведен“ от двоичен код в изкуствена ДНК и превърнат в молекула. При необходимост информацията може да бъде разшифрована в обратен ред. По този начин километри киноархиви могат дабъдат побрани в „тухличка“ от детски конструктор.

Друг плюс на подобна технология би бил животът на носителя, който може да съхранява данните десетки хиляди години.

Един от основните проблеми в тази насока обаче е изготвянето на ДНК веригите. Това е труден и скъп химичен процес. В средата на миналата година Microsoft обяви, че е успяла да събере 200 мегабайта данни в такъв бионосител, като за целта с били използвани над 13 хил. ДНК фрагмента. Според експерти цената им възлиза на близо 800 хил. долара.

Друг проблем е скоростта. В момента скоростта прехвърляне на информация на био носител е около 400 байта в секунда. От Microsoft считат, че могат да я увеличат до 100 мегабайта в секунда.

Според компанията, за да може технологията да бъде реализирана на пазара, цената ѝ трябва да спадне 10 хил. пъти. Според някои експерти това е малко вероятно, но от Microsoft считат, че всичко зависи от търсенето.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас