Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
23 май
2017
 
 

България участва в ЕС проект за диагностика на диабет тип 2

Интегрираното ИТ решение ще се разработва по проекта ProEmpower, финансиран по програмата Хоризонт 2020

2936 прочитания

Цялостно интегрирано решение, използващо ИКТ технологии, за подобряване на ранната диагноза, лечение и рехабилитация на болните с диабет тип 2, ще бъде разработвано по проект на Европейската комисия. В проекта ProEmpower, финансиран по програмата Хоризонт 2020, участва и българският Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Решението трябва да помага за ранното откриване на болестта, да осигурява координация и сътрудничество между пациентите и професионалистите, да включва използване на персонализирани инструменти, които обобщават клиничните данни за пациента. Освен това системата ще трябва да осигурява комплексно обучение на пациентите, да развиване уменията им за самооценка и самоучастие, да събира, съхранява и анализира медицински данни.

Тръжната процедура за участие в разработването на иновативната система е отворена, като в нея могат да се включат и български ИТ фирми. Допълнителна информация те могат да получат и от Янко Кузманов, мениджър проекти в Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Прочетете още: Проф. д. н. Руси Маринов: България не е развита в достатъчна степен по отношение на управление и трансфер на знание

Партньори на ЦЗПЗ по този проект са две испански организации - Фондация за научни изследвания в здравеопазването от региона на Мурсия и Здравната служба на Мурсия, министерствата на здравеопазването на Португалия и Турция, както и общинските власти на португалския град Амадора.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас