Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
22 май
2017
 
 

Президентът проведе среща с екипа на Агенция „Електронно управление“

2182 прочитания

Електронното управление не е просто дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. Това подчертаха държавният глава Румен Радев и председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков по време на работна среща на „Дондуков“ 2. Според двамата е-управлението е стратегически приоритет за България, а дигиталната трансформация на администрацията е необратим процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса.

„Електронното управление ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури”, коментира председателят на ДАЕУ Росен Желязков. Той посочи още, че стандартизацията и споделянето на ресурси от административните органи са ключови условия за цялостна оптимизация на изразходваните бюджетни ресурси в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление.

Росен Желязков и Румен Радев

Прочетете още: ИТ системите на държавните агенции трябва да започнат да си говорят

„Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е дълбока и всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция на територията на България“, заяви държавният глава Румен Радев по време на разговора. Президентът изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на българската администрация в полза на гражданите и на бизнеса.

Румен Радев и Росен Желязков споделиха мнението, че е-управлението трябва да е приоритет не само за държавната агенция, а за всички институции и административните органи следва да работят последователно както за оптималното използване и поддръжка на вече наличните ИКТ ресурси и информационни системи във всички сектори, така и за тяхната оперативна съвместимост и стандартизация. Автоматизираният обмен на данни между информационните системи на отделните администрации и националната схема за електронна идентификация са основни условия за ефективно е-управление в България, беше подчертано още по време на разговора.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас