Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Триизмерен печат
22 май
2017
 
 

Новите производствени технологии носят и нови бизнес модели

2797 прочитания
Страница 2 от 2

Анализаторите от Deloitte са дефинирали 4 пътя на развитие в зависимост от това доколко компаниите са готови да променят своите продукти и да реформират веригите за доставки.

Път I – Застой: компаниите не търсят радикални промени, но изследват възможностите на адитивното производство, за да подобрят стойността на продуктите си в рамките на съществуващите вериги за доставки.

Път II – Еволюция на доставките: компаниите се възползват от икономии от мащаба, оползотворявайки потенциала на материалодобавното производство за трансформиране на веригите за доставки.

Път III – Еволюция на продуктите: компаниите се възползват от икономическия потенциал на производствените технологии с цел постигане на нови нива на производителност или иновации при своите продукти

Път IV – Еволюция на бизнес модела: компаниите променят както веригите за доставки, така и продуктите си, преследвайки нови бизнес модели.

Отвъд застоя

Организациите, купуващи първия си 3D принтер, често започват именно от първия от възможните пътища, фокусирайки се върху бързото прототипиране, след което преминават към инструменталната екипировка. Според Deloitte това им позволява да се възползват от най-лесно постижимите предимства като ускоряване на циклите при дизайна на продуктите и иновациите, както и по-бързо разработване на необходимите инструменти и други помощни средства. В същото време компаниите минимизират рисковете, свързани с евентуални по-мащабни промени в работата си.

Активностите, част от първия вариант, са достъпни на практика за всяка компания, която може да си позволи необходимите машини, материали и софтуер. Въпреки това отключването на възможностите, предлагани от другите пътища на развитие, може да е трудно и дори невъзможно без допълнително развитие на елементите, съпътстващи материалодобавното производство. Стойността, получена от следването на изброените пътища, може да оправдае необходимите инвестиции. Ето какъв е потенциалът зад всеки един от тях, според анализаторите:

Път II – Двата ключови източника на добавена стойност тук са разпределеното производство (възможността за производство в множество, географски разпределени обекти, близо до точката за употреба на продуктите) и дигиталния склад (произвеждане на продукти и детайли при нужда/по поръчка с използване на готови дигитални модели, което намалява нуждата от физическото им съхранение).

Път III – Добавената стойност тук идва от използването на материалодобавно производство за подобряване функционалността на продукта чрез оптимизиране на дизайна (по същество получаване на продуктови характеристики, които не биха били постижими чрез традиционния начин на производство) или за осигуряване на по-висока икономическа ефективност.

Път IV – Тук, новата стойност не само се създава, но и се доставя по нови начини, чрез подобрени продукти, изготвяни с използване на триизмерен печат, както и оптимизиране на веригите за доставки. По същество този вариант представлява обединяване на предимствата на пътища 2 и 3, а резултатът са нови бизнес модели.

От Deloitte подчертават, че преди да поемат по пътя на материалодобавното производство компаниите трябва да преразгледат своите оперативни и стратегически приоритети и да проучат как те ще бъдат засегнати от евентуална трансформация. След разговори с ръководители на фирми анализаторите заключват, че не е налице единен подход. За някои организации е по-удачно да започнат с не толкова сложни внедрявания на нови технологии и едва след отработването им да се ориентират към нещо по-сложно. Други ръководители пък се застъпват за вариант на разглеждане на четирите пътя едновременно.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас