Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Триизмерен печат
22 май
2017
 
 

Новите производствени технологии носят и нови бизнес модели

2711 прочитания
Страница 1 от 2

През октомври миналата година Gartner публикува очакванията си, че до края на 2016 г. в световен мащаб ще бъдат доставени 455 хиляди триизмерни принтера. Тази цифра е два пъти по-голяма от продажбите отчетени през 2015 г. – 219 хиляди такива машини. Отправяйки поглед в бъдещето, анализаторите прогнозират впечатляващ годишен ръст в сегмента до 2020 г. Очакванията са доставките да се увеличават средно със 98,5%, а инвестиции в 3D принтери – с 66,5%. В края на периода оборотът в сегмента ще достигне $17,7 млрд. в световен мащаб, твърдят от Gartner. Техните колеги от IDC са още „по-щедри“. В началото на годината компанията публикува очакванията си, че до 2020 г. глобалният пазар на такива решения ще достигне $28,9 млрд.

Триизмерният печат доскоро можеше да бъде наречен нишов пазар. В момента тези технологии се превръщат в масови, тъй като се внедряват както от компании, така и от обикновени потребители. Еволюцията на хардуера и софтуера заедно с разширяващия се избор от материали води до стремглав ръст и в двете сфери.

Прочетете още: 4-тата индустриална революция ще преобрази заводите през идните 10 г.

Прототипирането е само началото

След тих, но „устойчив“ живот в някои индустрии, сега 3D принтерите се възприемат масово извън тях. Днес много компании използват триизмерното печатане за бързо създаване на прототипи, за подпомагане на основното производство и дори за неговото заместване.

Отчитайки това през октомври миналата година Gartner прогнозира, че за цялата 2016 г. ще бъде отчетен 44% ръст при доставките на решения за триизмерен печат за професионална употреба. Занапред процесите ще се ускоряват, като до 2020 г. анализаторите предвиждат 57,4% средногодишен темп.

Според IDC с узряването на пазара основните тенденции в него вече няма да са ограничени само до Северна Америка. Отделни индустрии в Западна Европа и в Азиатско-тихоокеанския регион вече харчат все повече за такива решения. На отделни места анализаторите очакват над 200% увеличаване на оборотите до 2020 г.

През 2016 г. IDC направи разбивка на инвестициите в триизмерен печат. Според компанията, 29,6% (над $3,9 млрд.) от общия оборот в сегмента се дава за решения за бързо прототипиране за нуждите на автопроизводителите. Друга значителна част от общата сума, 17,8% (или $2,4 млрд.) дават компаниите от авиокосмическата промишленост. Други сериозни клиенти на 3D печата са производството на инструменти и компоненти (7,5%), както и моделирането за нуждите на дизайна и архитектурата (6,9%). 3,3% от общия оборот идва от домашни потребители, а останалите 34,8% са други сфери, за които от IDC не предлага детайлна разбивка.

Сред тях обаче са перспективни пазари като здравеопазването. От компанията дават за пример „печатането“ на дентални протези – сфера, която скоро може да се окаже в Топ 3 на описаната класация. Междувременно използването на такива технологии в други сфери на медицината като изготвянето на инструменти, създаването импланти, лекарства, прототипирането и т.н. допринасят с над 1 млрд. долара в сумарния оборот. IDC очакват до 2020 г. здравният сектор да генерира приходи за фирмите в 3D печата в размер на $3,1 млрд.

Материалодобавно (адитивно) производство

Както вече бе споменато, триизмерният печат съществува от десетилетия. Напоследък с появата на Индустрия 4.0 се увеличи и разбирането за истинския потенциал на тези технологии по отношение производството на продукти, веригите за доставки, както задаващите се нови бизнес модели.

Възприемането на материалодобавно производство обаче изисква нещо повече от средства за купуване на съответните машини. Според Deloitte ключови фактори са развитието на таланти и управлението на работната сила, осигуряването на търсеното качество, знанието за материалите, както и управлението на данни. Независимо дали някоя организация само е изпробвала възможностите на тези технологии, вече е внедрила подобни процеси или обмисля стратегията си в тази насока, разработването на тези допълнителни елементи може да е от решаващо значение за успеха.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас