Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
22 май
2017
 
 

Хибридният сателит SES-15 ще доставя интернет на авиокомпаниите

Сателитът с електрическа задвижваща система SES-15 бе изведен в геостационарна орбита на 19 май от ракетата Союз

2650 прочитания

Първият хибриден сателит SES-15 на едноименната люксембургска компания, който разполага с електрическа задвижваща система за маневриране в орбита, бе изведен на 19 май на борда на ракета носител Союз от космическия център във Френска Гвиана. Това е първият сателит на SES, изстрелян от оператора Arianespace с руската ракета носител. Предишният сателит Astra 5B бе изведен в орбита от ракетата Ariane 5 на 22 март 2014 г.

Сателитът с електрическа задвижваща система SES-15 бе изведен в геостационарна орбита на 19 май от ракетата Союз. Снимка: ESA CNES Arianespace

Изстрелването на SES-15. Снимка: ESA CNES Arianespace

Прочетете още: 15 юни е денят X за първия български сателит BulgariaSat-1

Полезният товар на SES-15 включва широкообхватни лъчи в честотния диапазон Ku и Кu-честотна високоскоростна връзка (HTS) с възможност за свързване към Ka-честотни мрежи. Спътникът на SES ще бъде разположен на орбитална позиция 129 градуса Запад и ще бъде оборудван с 16 транспондери в Кu обхвата и с HTS възможности за обслужване на клиенти в Северна Америка, Мексико, Централна Америка и Карибите. SES-15 е произведен от Boeing Satellite Systems International и е проектиран да работи 15 г. в геостационарна орбита.

Българският сателит BulgariaSat-1 също трябва да работи по план над 15 г., като той използва стандартно гориво и ще бъде изведен в орбита от ракетата Falcon 9 на SpaceX. Иновативна технология за достигане на геостационарна орбита спестява от горивото за маневриране и удължава експлоатационния живот на сателита. 

Една от основните услуги на SES-15 е гъвкаво покритие за големи доставчици на услуги за глобална свързаност и развлечение по време на полет (IFC / IFE), включително Global Eagle Entertainment, Gogo и Panasonic Avionics. Специален широкообхватен лъч ще осигури доставка на живо на телевизионно съдържание по всички маршрути за полети в САЩ, включително Хавай и Аляска, Канада, Карибите и Мексико, обясняват от компанията.

Снимка: ESA CNES Arianespace

Освен това сателитът ще предлага изграждане на VSAT мрежи и други приложения, използващи голям трафик данни в правителствения и морския сектор.

На борда на SES-15 е монтиран и нов елемент за системата WAAS, който ще позволи на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да прецизира глобалната система за позициониране (GPS) с цел подобряване на точността, целостта и достъпността на системата за целите на авиационната индустрия.

Очаква се скоро в орбита да бъде изведен и SES-14 - вторият от трите планирани хибридни спътника на SES, който отново ще обслужва клиенти в Северна Америка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас