Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
21 май
2017
 
 

Как изглежда българският сателит BulgariaSat-1?

4308 прочитания

Владимир Владков

Българският комуникационен сателит BulgariaSat-1, който на 15 юни т.г. трябва по план да бъде изведен в геостационарна орбита, представлява контейнер с големина 3 на 5 метра. С разгънати соларни панели сателитът е дълъг около 25 метра, а с горивото теглото му е малко под 4 тона.

Прочетете още: 15 юни е денят X за първия български сателит BulgariaSat-1

Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат

Основата на сателита е карбонов цилиндър, обясни пред журналисти Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат. В него са събрани 2 големи сфери с резервоарите, а електрониката за управление SCE (9) и полезният товар (8) са разположени по комуникационните панели, обхващащи 4-те страни на космическия апарат. Слънчевите панели (1) на сателита генерират електрическа енергия от около 7 киловата, която осигурява работата на съоръженията в 90% от времето, когато панелите са огрени от Слънцето. В останалите 10% от времето, когато сателитът попада в сянката на Земята, се използват акумулаторите (15), съхранили слънчевата енергия.

 

Схема на сателита Space Systems/Loral 1300

Комуникационните антени (16) служат за „общуване“ на наземния екип с космическия апарат. В предната част на сателита е земната палуба, където са разположени и антените за аварийна връзка при критични ситуации. Отзад се намира двигателят на сателита. По борда на сателита са монтирани малки ракетни двигатели, чрез които той се препозиционира от време на време така, че да стои над една и съща точка на Земната повърхност. При BulgariaSat-1 точката е близо до В. Търново, където е изграден единият наземен команден център, вторият е до София. Именно от тези центрове ще бъде подавани командите за задействане на двигателите, за управление на антените и други оперативни дейности, извършвани от българския екип. При навременно предупреждение за опасно преминаващ космически отпадък, можем да преместим малко сателита, за да го избегне, обясни Петков.

Полезният товар включва антенната система и т.нар транспондер. Транспондерът е система от приемник, преобразувател (по честота от 15 MHz на 10 MHz), усилвател на мощност и излъчваща антена, която връща сигнала към земната повърхност. На българския сателит има 33 такива транспондера, като те са двойно и тройно подсигурени за по-голяма надеждност.

Наличният сензор за Земята (12) следи за точното местоположение на сателита, като информацията от него се използва от контролния център за задействане на двигателите. Има и подобен сензор за Слънцето.

Покритието на BulgariaSat-1 включва Европа, северната част от Африка,предимно по средиземноморското крайбрежие, и част от Азия, на практика зоните, в които има икономически интерес от използване на сателитни комуникации. Зоните на покритие са петната на облъчване, които създават двете сателитни антени. На всяка антена съответства по една зона на покритие. Единият лъч с най-голяма сила на сигнала около 52 киловата обхваща зона на обслужване Централна и Източна Европа, както и част от Западна Европа и отделни „острови“ в Испания, Близкия изток и Тунис. С около 50 киловата сигнал е покрита почти цялата територия на Европа (без Северна Европа). Вторият „балкански“ лъч с висока мощност обхваща територията на Балканския полуостров и е предназначен за обслужване на клиенти в България и съседните страни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас