Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
16 май
2017
 
 

Студенти от ВСУ бяха на финалите на световен конкурс на Konica Minolta

2313 прочитания

Българският победител Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" (ВСУ) се съревновава с победителите от Испания (Universitat de Valencia), Холандия (Eindhoven University of Technology) и Южна Африка (Vaal University of Technology) по време на официална церемония на финала на състезанието International University Contest (IUC), който се проведе в края на април в Берлин. Официални гости бяха Оливър Сцендес (Oliver Csendes), изпълнителен директор на Pioneers, една от най-известните платформи за финансиране на стартиращи компании от цяла Европа и Азия и Милан Лакани (Milan Lakhani), директор в Business Innovation Center (BIC) Konica Minolta, който представи най-новите технологии разработени от BIC.

Миналата година през юни Konica Minolta обяви началото на международен университетски конкурс, с организацията на който компанията цели да подкрепи висшите учебни заведения по пътя към дигитализиране на процесите и да увеличи качеството на техните услуги. Участниците в конкурса имаха за задача да анализират един актуален документен или информационен работен процес в техния университет и да препоръчат иновативна алтернатива или подобрение.

Отборът на ВСУ

Прочетете още: Печатът расте, устремен към безхартиеното бъдеще

Победителят от българското издание на конкурса бе отборът на ВСУ,  включващ студентите от специалностите „Информатика и компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ Галя Господинова, Гергана Стефанова и Диляна Димова, подпомогнати от директора на Технологичния институт на ВСУ Константин Косев и ас. д-р Веселина Спасова, научен секретар на Факултет „Международна икономика и администрация“.

Проектът достигна до финала със своята концепция за разработване на система за управление на събития във Варненски свободен университет. Системата, наречена „VFUEvent“ има за цел да дигитализира документооборота, да оптимизира работата и комуникацията между различните отдели в университета, да намали разходите свързани с организирането на събития,  да поддържа автоматизиран online календар на събитията, да създаде дигитален архив на всички събития и да дава възможност за анализ на базата от данни.

Включихме се в конкурса, защото това е първото състезание от този род, позволяващо на студентите да покажат знанията си по анализ и оптимизиране на бизнес процеси. Избрахме процеса за управление на събития, тъй като той все още не е включен в списъка от сертифицирани процеси и неговото описание, оптимизиране и електронизиране би позволило той да бъде по-добре управляван. В периода на подготовка бяха проведени интервюта и анкети с участващите в процеса служители, за да се изясни настоящата ситуация и съществуващите проблеми. Финалът на състезанието премина при много добра организация, като най-важното е, че имахме възможност да се срещнем и да обменим идеи с колеги от други страни и други култури“, каза ас. д-р Веселина Спасова.

Победителят на тазгодишното издание на състезанието стана представителят на Южна Африка Vaal Technical University. Проектът първенец имаше за цел да оцени услугите за печат в кампуса  с оглед идентифициране на иновативни алтернативи, които имат потенциал да осигурят подобрен обмен на информация между студентите и преподавателите. Това, което надделя в избора на журито, бяха редица постижими ползи за околната среда, включително намаляване на отпадъците и потреблението на хартия. Отборът, състоящ се от пет студенти, ще прекара четири дни във Виена, за да посети Pioneers Festival 2017 през юни.

Коника Минолта България с радост подкрепя тази страхотна инициатива на централата ни за Европа. Ще се включим и през тазгодишното издание на Международното университетско състезание, за да дадем отново възможност на студентите от различни български университети да демонстрират своите креативни и аналитични умения!“, заяви Виржиния Георгиева, маркетинг мениджър в Коника Минолта България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас