Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни приложения
15 май
2017
 
 

Приложение за жестомимичен превод ще бъде финансирано от Мтел

Проектът на екип „Призма“ получи от 10 000 лв. от Мтел

3283 прочитания

Проектът на екип „Призма“, който цели разработването на приложение за директен превод на заснет текст към жестомимичен език, ще бъде финансиран от Мтел с 10 000 лв. Идеята на младежите е спечелила конкурса за най-иновативен проект, организиран по повод 10 години членство на България в Европейския съюз. Победителите са определени по време на 24-часовия Хакатон #BG10xEU, чийто съорганизатори са Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Асоциацията за развитие на София.

Общо 350 студенти от 49 отбора от София, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добрич, Каварна, Стара Загора, Перник и други градове са представили свои разработки, целящи да намерят решения на проблеми, които ни очакват през следващите 10 години. Основните теми на тези разработки са били образованието и екологичната устойчивост.

Победителите в хакатона #BG10xEU. Снимка: Мтел

Журито, избрало победителите, включва мениджъри и предприемачи, сред които и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел (на снимката).

Спечелилото финансиране приложение ще предлага още възможности за превод от жестомимичен език към текст и обучения по жестомимичен език. „Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към различен жестомимичен език“, обясняват мотивите за избора си от телекома.

По време на събитието Мтел отличи още един проект за добро представяне – този на отбора „Джам врата – врата джам“. Негови автори са четирима 16-годишни ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София. Те са разработили интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите.

„Като технологична и иновативна компания знаем колко ценни са добрите идеи, но и колко трудна е тяхната реализация, заяви при награждаването Илияна Захариева. - Затова решихме да подкрепим най-добрите проекти от този хакатон, за да могат те да станат реалност и да спомогнат да живеем в една модерна и европейска страна.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас