Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
13 май
2017
 
 

Е-часовник на Microsoft помага на пациенти с Паркинсон

Наречено Emma Watch, устройството вибрира с определен ритъм, за да спре треперенето на ръката

6231 прочитания

Ема Лоутън най-сетне може да да напише пак името си. 33-годишната дизайнерка се разболяла от болестта на Паринксон през 2013 г. Това прогресивно нарушаване на двигателните умения е блокирало уменията й да рисува и да пише, поне досега.

Хайян Чанг и Ема Лоутън. Снимка: Microsoft

Благодарение на носима електроника, кръстена на нейно име и проектирана от изследователя от Microsoft Хайян Чанг, който се запалил за идеята да помогне на Лоутън след срещата си с нея в Лондон. Устройството се сдвоява с таблет, който контролира вибрациите на електрониката за носене. Вибрациите са достатъчни, за да блокират обратната връзка между ръката и мозъка на Лоутън, намалявайки треперенето и позволявайки й да пише и рисува отново.

Прочетете още: Български отбор на регионалните финали на Майкрософт Imagine Cup

Лоутън носи устройството вече почти година и изглежда, че всичко работи добре.

„Все още ме изненадва колко как изглежда написаното на ръка. Устройството не спира треперенето ми. То ми дава повече контрол над него. Писането няма да е перфектно. Но, за бога, то се подобри много“, написа тя в блога си.

Пример за написаното от Лоутън с (вдясно) и без часовника (вляво). Снимка: Microsoft

Окуражена от успеха, Чанг си сътрудничи с екип от специалисти от Лондон за тестван на устройството. Тя се надява, че Emma Watch може да подобри живота на други хора, страдащи от болестта на Паркинсон.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас