“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
12 май
2017
 
 

»нициативата Girls4tech на Mastercard стъпи в Ѕългари€

3438 прочитани€

ѕърво българско издание на глобалната инициатива Girls4Tech проведе Mastercard в столичното 119 —ќ” „јкад. ћихаил јрнаудов“. ѕрограмата има за цел да провокира интереса на момичета в ученическа възраст към кариера в т.нар. STEM сфера (наука, технологии, инженерство и математика). ¬ училището б€ха проведени сесии и упражнени€, ръководени от експерти на Mastercard, насочени към момичета от шести клас.

Girls4Tech е създадена през 2014 г. и в рамките ѝ 14 хил. момичета от 16 държави са участвали в едно от 53-те събити€ с над 1300 служители на компани€та, които са им служили като ментори и са им давали напътстви€. —поред организаторите кампани€та помага на момичета да повишат знани€та си в дисциплини като наука, технологии, инженеринг и математика като получат разнообразна информаци€.

 адър от една от сесиите в столичното 119 —ќ”.

ѕрочетете още: Mastercard с наръчник за банкиране за непълнолетни

Ѕългарските ученички, например, се запознаха как информаци€та се съхран€ва безопасно чрез криптиране, как дигиталните технологии и биометри€та могат да улесн€ват живота и как алгоритмите могат да ни помагат да разрешаваме проблеми от различно естество.

„ƒнешните ученици са бъдещите лидери в различни сфери на обществени€ и икономически€ живот и ние им предостав€ме този интересен курс, който ще им бъде от полза независимо в ко€ професионална сфера ще се реализират“, каза ¬ан€ ћанова, ћениджър на Mastercard за Ѕългари€ и ћакедони€.

„ќбучението на учениците по предприемачество е полезно, интересно и прагматично. «а всеки един от т€х е важно да са грамотни финансово – за€ви ƒи€н —таматов, директор на 119 —” „јкад. ћихаил јрнаудов“. – ƒоброто съчетание с използването на новите технологии е прекрасна и успешна гаранци€ за съвременен старт в живота.“

ѕо данни на ≈вростат, делът на жените, работещи в сферата на информационните и телекомуникационните технологии в страните от ≈вропейски€ съюз, е 16%. ѕо този индекс Ѕългари€ е лидер с 27,7%. —ледват € –умъни€ и Ћатви€, а най-гол€ма неравнопоставеност между половете в сектора има в „ехи€, където делът на жените е под 10%. —ходна е тенденци€та и по отношение образованието в сферата – Ѕългари€ е лидер по д€л на момичета с 34,4% от всички учащи, а в дъното на класаци€та са —ловени€ с 9.7%, Ћюксембург с 8.3% и ’оланди€ с 6%.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас