“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
11 май
2017
 
 

»талианската Viasat взе мажоритарен д€л от български€ оператор EuroGPS

Ѕългарската компани€ ще работи под името Viasat Technologies, а нейните интелигентни транспортни системи ще получат достъп до повече от 50 пазара по света.

2764 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

Ѕългарски€т оператор EuroGPS стана част от италианската група Viasat, ко€то е лидер в предостав€нето на телематични услуги в ≈вропа. “€ придобива контролни€ пакет в родни€ разработчик, доставчик и оператор на телематични решени€. —лед сливането на двете компании EuroGPS ще продължи да работи като самосто€телно поделение под името Viasat Technologies, запазвайки сегашното си ръководство. »де€та обаче е да се създаде синерги€ в областта на научно-развойната дейност, иновациите и производството, включително с оглед бурното развитие на нови области като »нтернет на нещата, но и при разработката на нови технологии на групата в сферата на управлението на автопаркове и интелигентните транспортни системи.

»талианската Viasat взе мажоритарен д€л от български€ оператор EuroGPS. Ќа снимката ръководни€т екип на EuroGPS и шефовете във Viasat Group - ћарко ѕетроне, вицепрезидент на Viasat (втори€т отл€во) и ƒоменико ѕетроне, основател и CEO на Viasat Group (трети€т отл€во над€сно)

ѕрочетете още: Ѕългари€ участва във втори€ проект по eCall

»талианската компани€, създадена през 1974 г. в един гараж, днес има над 2 милиона произведени, инсталирани и обслужвани GPS устройства в цели€ св€т и над 650 000 клиенти, за€ви при об€в€ването на сделката ƒоменико ѕетроне, основател и главен изпълнителен директор на Viasat Group. ¬ ≈вропа и ёжна јмерика компани€та има 10 дъщерни дружества, а нейните решени€ покриват редица вертикални сегменти като застрахователни€ пазар, телекомите, компании за бързооборотни стоки, логистични и спедиторски фирми, фирми за коли под наем и други, добави той.

ƒоменико ѕетроне, основател и главен изпълнителен директор на Viasat Group.

„–ешихме да инвестираме в EuroGPS, ко€то ни привлече със своите компетентности и огромен хъс за работа, с желанието си да открива нови международни хоризонти“, допълни ћарко ѕетроне, вицепрезидент и генерален директор на Viasat. “ой е главен изпълнителен директор и на създадената през 2014 г. фирма Viasat Telematics (част от Viasat Group), ко€то притежава контролни€ пакет от подобни компании в ѕолша, –умъни€, »спани€, ѕортугали€, ¬еликобритани€ и „или, вече и в Ѕългари€. ¬ още около 50 страни т€ разчита на технологични партньори. ћарко ѕетроне за€ви твърдото намерение на италианската компани€ да открие нови работни места у нас.

ћарко ѕетроне, вицепрезидент и генерален директор на Viasat. “ой е главен изпълнителен директор и на създадената през 2014 г. фирма Viasat Telematics (част от Viasat Group)

“√орди сме, че вече сме част от най-гол€мата независима европейска група в областта на телематиката и на »нтернет на нещата в транспортната индустри€ и сектора на мобилността като ц€ло“, каза ƒрагомир Ѕожков, главен директор "“ехнологии" на EuroGPS. „рез сливането с Viasat Group българската фирма очаква както съществено разшир€ване на производствените си мощности и на развойните специалисти в научно-изследователски€ си център у нас, така и бърз достъп на нейните интелигентни транспортни системи в повече от 50 страни по света.

ƒрагомир Ѕожков, главен директор "“ехнологии" на EuroGPS

„Ќаучно-развойни€т център в Ѕългари€ ще бъде подсилен, за да работи заедно със своите колеги в другите ни научно-изследователски лаборатории върху иновативни продукти, отговар€щи на специфичните изисквани€ на потребители от цели€ св€т, допълни ƒоменико ѕетроне. - “ака че ако има специалисти по електроника, автоматика и »“ с желание да работ€т в сферата на телематичните решени€, могат да изпрат€т биографиите си до Viasat Technologies”, каза още шефът на Viasat Group.

Ѕългарската фирма е най-големи€т технологичен производител и доставчик на телематични услуги и »нтелигентни транспортни системи (»“—) в Ѕългари€ и региона. “€ е реализирала успешни проекти в масови€ градски транспорт в ѕлевен, —тара «агора, ѕловдив, а внедрената в —копие ITS система на EuroGPS, проект реализиран съвместно с местни€ партньор T-Mobile, печели престижна международна награда на —ветовни€ конгрес по »“ 2016 в Ѕразили€. –ешени€та на EuroGPS се използват от над 1000 корпоративни клиенти от различни индустриални сегменти, като те управл€ват автопаркове с повече от 40 000 автомобила в Ѕългари€ и региона, допълни Ѕожков.

EuroGPS е известна и с това, че през последните 5 г. работи целенасочено в посока създаване на спецификациите и стандартите за eCall (т.е. автоматично повикване от автомобила към единни€ номер за спешни повиквани€ 112), особено за употреб€вани автомобили (близо 97% от автомобилите в Ѕългари€). „ѕрез последните години б€хме част от най-важните проекти на ≈— за въвеждане на паневропейски eCall и понасто€щем сме част от проекта I-HeERO, фокусиран и върху eCall за употреб€вани автомобили“, коментира Ѕожков.

“ой допълни, че една година преди задължителното въвеждане на eCall за нови автомобили в ≈вропейски€ съюз, Viasat е най-големи€т доставчик на SoS Call в ≈вропа – спешно повикване от автомобила, като тази услуги има повече от 200 000 потребители. „“ова ни дава възможност да предоставим на български€ пазар технологии за сигурност и безопасност в сферата на пътни€ транспорт на световно ниво“, допълни Ѕожков.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
»нтервю
‘ирмите представ€т
ƒизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигур€ва супербързо покритие и в големи домове

ƒизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигур€ва супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологи€та MU-MIMO

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни

ћарката  ауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. ћалцина обаче зна€т, че от Ѕългари€ се поддържат н€кои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедр€вани в...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас