Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуална и добавена реалност
09 май
2017
 
 

Oculus затваря филмовото си Story Studio

3063 прочитания

Oculus закрива своето Story Studio – студиото, което изготвя видеа във формат за виртуална реалност. Новината бе съобщена от Джейсън Рубин, вице-президент на компанията. Поделението бе създадено през 2014 г. и издаде няколко късометражни анимации. Според компанията целта му бе да насърчи формирането на общност от създатели на филми с интерес в областта на виртуалната реалност.

Закриването на студиото идва веднага след като Oculus бе напусната от нейния основател Палмър Лъки. Служителите в него ще бъдат прехвърлени на други длъжности. Компанията възнамерява да продължава да създава съдържание за своя шлем за виртуална реалност, Rift, като ще задели за целта 50 млн. долара. Oculus е собственост на Facebook, която придоби разработчика на технологии за виртуална реалност през 2014 г. за 2 млрд. долара.

Oculus Rift

Прочетете още: AMD ще прави VR шлемовете безжични, закупувайки Nitero

Една от ключовите фигури в Story Studio бе Сашка Унзелд, който до 2014 г. бе работил над създаването на някои от хитовите заглавия на Pixar. Първият филм на студиото се казва „Lost” и в него се разказва за робот, който търси ръката си в гората. Пробив за него обаче бе филмът „Henry”, чиито режисьор бе Рамиро Лопес Дау, който също е работил за Pixar. Премиерата му бе през 2015 г., а през 2016-та филмът спечели награда „Emmy” за „Най-добра оригинална интерактивна програма“.

Oculus e създадена от Палмър Лъки през 2012 г. Причини не се съобщават, но според някои източници напускането му е следствие на политически скандал. По време на предизборната кампания в САЩ миналата година Лъки вложи 10 хил. долара в компанията Nimble America, която създаваше карикатури на Хилари Клинтън.

Най-известният продукт на компанията, шлемът Rift, успя да събере 2,4 млн. долара след успешна кампания в Kickstarter. Също така Oculus участва в разработката на Samsung Gear VR, създаден за серията смартфони Galaxy.

След поглъщането от Facebook компанията бе обвинена в кражба на интелектуална собственост от ZeniMax. В центъра на скандала се оказа разработчикът на игри Джон Кармак, който работи за Oculus. През февруари съд удовлетвори част от претенциите на ZeniMax и в резултат Oculus трябва да плати около 500 млн. долара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас