Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Социален софтуер и офис продуктивност
09 май
2017
 
 

Електронните документи в хартиения свят

2627 прочитания
Страница 1 от 2

Концепцията за „безхартиен офис“ се появява за пръв път в края на 70-те години на миналия век. Сега, почти 40 години по-късно, и намирайки се в т.нар. Информационна епоха, е очевидно, че хартията няма скоро да напусне офисите. Същевременно обаче новите технологии оказват своето влияниe върху бизнесите, позволявайки постигане на повече ефективност, по-добро обслужване на клиента и т.н. Ето кои са някои от основните тенденции в областта на управлението на документи, с които се сблъскват компаниите през 2017 г.

Мобилност и облаци

Смартфоните и таблетите позволяват на работниците да прекарват повече време извън офиса. Следването на максимата, че „бизнес се прави при клиента“ обаче вади на бял свят най-големите недостатъци на хартията. Затова често компаниите се оказват принудени да внедряват различни софтуерни решения, които да позволяват на служителите да вършат работа в движение.

Прочетете още: Печатът у нас расте в очакване на дигитализацията

Тук е редно да се отбележи, че много хора смесват понятията за мобилност и облачни услуги. Въпреки, че почти винаги първото върви в комплект с второто, двете не са едно и също. Самото наличие на облачна услуга не означава непременно и възможност за удобна работа през мобилни устройства.

Все пак спокойно може да се твърди, че облаците революционализират документооборота по същия начин, както и бизнес софтуера. От гледна точна на документите тези технологии дават възможност за достъп до необходимото съдържание, независимо от местоположението.

Оптично разпознаване

Предимствата на електронните документи са известни. Специализираните за целта решения позволяват на служителите да са сигурни, че винаги имат достъп до най-актуална информация, търговците могат да сключват сделки и издават фактури на място и т.н.

Според изследване на IDC 80% от компаниите зависят поне отчасти от хартиения носител. 25% от работата на работниците на знанието е свързана с хартия. Т.е. тази практика продължава да доминира в офисите и много компании, виждайки потенциала например на електронните архиви или възможностите за намаляване на ръчното набиране на текст от страна на служителите си, търсят начини за съвместяване на двата свята. Решенията за т.нар. оптично разпознаване на символи (OCR) позволяват на компаниите да се възползват от широките възможности на електронния документооборот, продължавайки да работят с хартиени носители.

Най-видимият за служителите ефект от OCR е елиминирането на нуждата от повторно набиране на текст от хартиения носител. По данни на компании от бранша, на между 75-90% от работещите в офиси се налага да преписват данни от хартия на компютъра, като сумарното време за такива дейности може да бъде значително.

Следва: Свързаност и съвместна работа

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас