Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
08 май
2017
 
 

Облачни решения на Huawei улесняват цифровия преход на операторите

Иновативните решения на Huawei CloudRAN и CloudAIR виртуализират радиомрежата и улесняват споделянето на честотните ресурси и каналите за пренос.

3507 прочитания

Владимир Владков

Бъдещите 5G мрежи ще разчитат на облачните ресурси не само в опорната част на мрежата, но и в мрежата за радиодостъп. Виртуализацията и споделянето на ресурсите са в основата за цифровата трансформация както на операторите, така и на компаниите от всички останали индустриални сектори, а и на публичната администрация. Именно иновативни облачни решения демонстрира в София Huawei в своето пътуващо изложение „Отворени пътища за по-добре свързан свят“.

Облачни решения на Huawei улесняват цифровия преход на операторите

Прочетете още: Цялостни решения за умна градска среда представи Huawei в София

Камионът, който традиционно вече посещава и България при обиколката си, тази година ще посети 22 страни в Централна, Източна и Северна Европа, като демонстрира пред партньорите и потенциалните клиенти на китайския производител актуални продукти за телеком и корпоративните потребители, както и бъдещите тенденции.

Подобряването на вътрешните бизнес процеси и по-гъвкаво използване на мрежовите ресурси е само една от „облачните“ ползи за операторите. Част от решенията на Huawei са насочени към увеличаване на приходите от съществуващи и нови пакетни услуги за цифровия дом, за интелигентния град, лесно разгръщане на модулни центрове за данни и др.

Междинен етап към 5G

Засиленият интерес към по-бързо навлизане на 5G мрежите, обусловен от желанието на големите световни оператори да предложат иновативни и по-бързи услуги на корпоративните и частните си клиенти, доведе до определянето на междинна спецификация за стандарта 5G. На срещата в Дубровник организацията 3GPP определи междината спецификация Non-Standalone 5G NR, която ще е готова до края на 2017 г. и ще използва част от 4G базираната инфраструктура за по-бързо навлизане на част от 5G технологиите.

Днес различните приложения и сценарии за употреба имат изключително разнообразни изисквания по отношение капацитета на връзката, вариращ от Kbsp до Gbps, както и по отношение на времезакъсението – от милисекунда до секунди. Именно това поставя сериозни предизвикателства към възможностите на мрежата и нейната ефективна и надеждна работа. Тези предизвикателства могат да бъдат решени с бъдещите 5G мрежи, като една от основните концепции е разслояване на мрежовите ресурси според нуждите на отделните приложения, така че те да работят максимално добре без да си пречат и да се „конкурират“ за едни и същи ресурси.

CloudRAN и CloudAIR са две от технологиите, представени от Huawei тази година и на Световния мобилен конгрес, и в демонстрационния камион. CloudRAN преработва мрежовата архитектура чрез облачна философия за изграждане на ориентирани към 5G мобилни мрежи. Чрез тази технология операторите изграждат еластични мрежи, с които да посрещнат изискванията на различните услуги и предизвикателствата на усложняващата се мрежова среда. CloudRAN дава възможност за разслояване на ресурсите в радиомрежата според нужните функции. Протоколът за връзка разделя приложенията на такива в реално време (RT) и приложения, които не изискват обслужване в реално време (NRT). „Това дава възможност на операторите да адаптират гъвкаво ресурсите си в мрежата на логическа основа спрямо типовете услуги, които предоставят“, обясни Владимир Бахаров, старши мениджър „Оборудване за мобилни мрежи" в Huawei Technologies България.

Владимир Бахаров, старши мениджър „Оборудване за мобилни мрежи

Другата технология CloudAIR въвежда облачния принцип във въздушните интерфейси. Тя преодолява традиционните ограничения на радиовръзките чрез „облачна обработка“ на мощностите за усилване на сигнала, на спектралните ресурси и на наличните канали за пренос. „Във въздушния интерфейс закъснението е милисекунда, затова всички сложни обработки се изнасят близо до клетката, обясни той. - Ако операторът предлага различни услуги на вертикалните сегменти, той логически ще заделя ресурсите за тях, например за комуникациите между автомобилите (V2V).” Именно в тази област Huawei прави тестове съвместно с Vodafone и Bosch от началото на 2017 г.

Повечето смартфони поддържат няколко въздушни интерфейса, включително LTE, 3G и Wi-Fi. Мобилните оператори обикновено разгръщат 3G и 4G (LTE) в различни честотни обхвати. Технология, която позволява разгръщане на повече въздушни интерфейси в един спектрален обхват, означава, че операторите могат да използват по-ефективно своите честотни ресурси на даден пазар. В миналото традиционните базови станции разполагаха с едно радио за GSM, с друго за 3G. След това се появи концепцията SingleRAN с едно радио за различните технологии, а сега е време за следващата стъпка CloudAir – т..е разделяне на зависимостта на спектралните ресурси от хардуера“, допълни Бахаров.

Специално за 5G мрежите най-привлекателен е диапазонът от 3,3 до 3,5 GHz, но в Европа част от този спектър е зает от технологията WiMAX, която не успя да се наложи. В този обхват има по-широки канали за връзка, но по-високата честота води и до по-бързо затихване на радиовълните, както и по-трудното им проникване през стените на сградите.

Технологията CloudAIR предоставя споделяне на каналите, като каналите при реализация MIMO могат да бъдат клъстерирани, т.е. един потребител да бъде обслужван от няколко клетки. Компанията залага на идеята за ориентирана към потребителя D-MIMO , при която каналите за връзка се споделят през ресурсен пул формиран от няколко съседни клетки.

В момента традиционната GSM базова станция изпраща сигнал през 1 трансмисионен канал, а абонатът го приема през 1 или 2 антени. При LTE има два трансмисионни канала за предаване и за приемане (MIMO 2x2), което осигурява по-големи скорости. Ако спектърът е ограничен единственият начин за вдигане на капацитета е да се добавят нови трансмисионни канали, затова се развиват технологии за масивен MIMO достъп.

Базовите станции вече поддържат 4x4 – 4 трансмисионни канала (Tx) от базовата станция и 4 приемни канала (Rx) в приемащото устройство. На пазара вече има чипсети, поддържащи 4x4 MIMO, включително новият флагман на Huawei P10, също демонстриран в камиона на компанията.

От гледна точка на базовата станция също се налага вдигане на броя канали при недостиг на честотен спектър, като се разработват решения за 8x8, 16x16, 32x32 и дори 64x64. Именно такава базова станция с 64 трансимисионни и 64 приемника, базирана на TDD и предоставяща 3 канала по 20MHz в честотния обхват 3,5 GHz, показа Huawei в София. Скоростта към клиента може да достигне 2Gbps, а в обратна посока – 240 Mbps.

На 4х4 MIMO разчита и крайното потребителско устройство за външен монтаж на Huawei, поддържащо IP телевизия.

На 4х4 MIMO разчита и крайното потребителско устройство за външен монтаж на Huawei, поддържащо IP телевизия. То е част от цялостен пакет за дома, включващ и LTE устройство Cube за мобилен достъп (подобен на предлагания от Мтел), проектор с мултимедиен плейър Google Chromecast за излъчване на OTT съдържание и HD видеокамера за наблюдение. Всичко това е събрано в удобен куфар, с който потребителят може да си създаде цифров хол навсякъде, където отиде.

Камен Костадинов, продуктов мениджър в отдел „Продукти и решения“ в Huawei Technologies България

Облачен център за огромен умен град.

Облакът може да се използва от оператора и за предоставяне на разнообразни услуги за умна градска среда на общината, осъществени от външни доставчици на услуги. Цялостната интегрирана градска система, базирана на облачни услуги на Huawei, e разработена от GeoStar. Тя интегрира всички системи в града, включително електроснабдяване, водоподаване, газоснабдяване, противопожарната служба. Системата може в реално време да извлича от различен тип бази данни информация и чрез ускорени графични карти, намиращи се в облака, визуализира в реално време данните от десетки хиляди датчици, обясни Камен Костадинов, продуктов мениджър в отдел „Продукти и решения“ в Huawei Technologies България. С подобна система градските власти могат да вземат бързо адекватни решения, например да осигурят на пожарната „зелена вълна“ до мястото на възникнал пожар в газова инсталация, да изключат електричеството в района, да изберат алтернативен маршрут при наличие на ремонт в участък на най-краткия път и т.н.

Различните приложения могат да бъдат стартирани в разнообразни центрове за данни, включително модулните предложения за ЦОД на Huawei. Моделите FusionModule 800 и 2000 са за вътрешен монтаж, а вариантите FusionModule 1000 са за външен монтаж. Те могат да се инсталират директно на наличен паркинг без да се изгражда нова бетонна площадка, като подобна инсталация Huawei е осъществила наскоро за свой клиент в Румъния, допълни Костадинов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас