Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
07 май
2017
 
 

Криптовирусът Fatboy определя откупа според цената на Биг Мак

Индексът на бургера от McDonald’s посочва какъв откуп да платят жертвите на новия криптовирус.

2737 прочитания

Нова схема за наемане на криптовируси, наречена Fatboy, настройва искания откуп на базата на международните обменни курсове на валутите, така че жертвите да плащат максималната „поносима“ сума.

Криптовирусът Fatboy определя откупа според цената на Биг Мак

Публикувана в рускоезичния онлайн форум Exploit, схемата Fatboy автоматично настройва искания откуп според местоположението на жертвата, пише в блога Recorded Future.

Прочетете още: Изследовател разработи атака с вирус, изнудващ ВиК компании

Тази пренастройка е базирана на индекса Биг Мак, създаден от сп. Economist като начин да се покаже дали официалният обменен курс на местната валута съответства на цената за определен продукт – сандвича Биг Мак на McDonald’s. Този индекс определя дали валутите са подценени или надценени на базата на цената, която McDonald определя за всяка страна.

Престъпниците, които лицензират платформите за криптовируси, обикновено сами определят размера на откупа, това е необичаен пример за автоматично настройване на сумата на базата на публично достъпна скала.

Авторът на Fatboy си партнира със своите потребители престъпници, като предлага бързо изпиране на получените от жертвите пари. Платформата дори предлага „разширена помощ“ на жертвите, така че те по-бързо да разберат как да заредят парите за откупа в Bitcoin портфейл.

„Купувачите на Fatboy RaaS си сътрудничат директно с автора на зловредния код, а не чрез външна трета страна както е при други кибер престъпни схеми. Тези партньори получават плащането веднага, след като жертвата плати откупа, добавяйки ново ниво на прозрачност в това партньорство“, пише Recorded Future.

И един показател къде е писан Fatboy: „Не работи в Общността на независимите държави“, пише още в обясненията за Fatboy в Exploit.

Network World

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас