“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
06 май
2017
 
 

»нтернет на пакостливите неща

 олко щети може да направи един ДуменУ тостер? ћного, не само ще ви изгори фили€та.

3578 прочитани€

¬ началото устройствата в интернет б€ха просто забавни. Ћюбопитна бе машината готвач на ‘акултета по компютърни науки на Carnegie-Mellon. ќт началото на 70-те години на минали€ век можехте да изпратите „ping”, за да видите дали напитката все още е студена. Ѕеше хубаво и забавно глупаво. —ега всичко, с изключение на котката и кучето (а май вече и те), е свързано с интернет, и вече не е толкова забавно.

 олко щети може да направи един „умен“ тостер? ћного, не само ще ви изгори фили€та. —нимки: Griffin - умен тостер и умна свързана кафеварка, представени на CES 2017

—ъс сигурност н€кои устройства от »нтернет на нещата (IoT) са полезни и забавни. ћного хора ползват Amazon Echo в спалн€та си или Google Home в кухн€та. »зползват се всеки ден. Ќо тр€бва да сте на€сно с проблемите с неприкосновеността на личните ви данни.

ѕрочетете още: «ловреден IoT код се включи в битката за овлад€ване на бот мрежите

» двете устройства например винаги ви слушат (н€кои биха казали подслушват). » това означава вс€ка секунда, по 24 часа на ден. Ќа теори€ те просто изчакват да ги активирате с предварително зададени фрази като “Alexa” и “OK Google“. Ќа практика обаче това означава, е те ще ви слушат посто€нно.

“ова може и да не е толкова притеснително, тъй като за разлика от Windows 10 Cortana, можете да кажете на тези устройства да спрат да слушат. –азбира се, по този начин те стават безполезни, но поне имате тази опци€.

Ќо това, което е наистина притеснително в IoT света, не са новите устройства, които по презумци€ са свързани към облачни услуги, а обикновените джаджи, които (под)слушват непрекъснато.

"ƒа вземем за пример смарт телевизора Vizio M50-C1. “ова е добър UHD телевизор, но наскоро започна да следи зрителските ми навици и да сподел€ тази информаци€ с рекламодатели“, казва редакторът от Computerworld —тивън Ќикълс. Vizio не е единствената “¬ компани€, ко€то бе обвинена в „слухтене“. LG и Samsung също б€ха разкрити, че след€т навиците ви при гледане на телевизи€.

ƒори устройства като “умни тостери“ и "свързани кафеварки" (да, има и такива уреди) могат да съобщават на производителите по кое време сутрин си правите закуската. ј по-опасното е, че хакер, проникнал във вашата интернет връзка, може да проследи вашите навици за сутрешна закуска, за да разбере кога не сте у дома си.

 акто се вижда IoT устройствата н€мат кой знае каква защита. ќще повече, че дори камерите за видеонаблюдение демонстрираха наскоро, че заключването им все едно от ластици.

јко оставим настрана колко бели може да направ€т домашните IoT устройства на собствениците си , IoT джаджите се превръщат в предпочитани „тайни“ агенти за разпределени атаки тип „отказ от облсужване“ (DDoS).  ой знае какво може да направи ваши€т цифров видеорекордер за сенчести€ интернет бизнес, но хакерите определено зна€т!

јко ситуаци€та не ви се вижда достатъчно лоша, имайте предвид, че IoT фърмуерът изобщо не се обнов€ва.  огато н€кой открие пропуск в сигурността, а това може да е проста администраторска парола за всички устройства, т€ остава отворена завинаги.

Ќека приемем обаче, че IoT джаджите могат да бъдат обновени. “е обикновено се „закърпват“ автоматично от производител€. Ќо дали наистина ще искате да си вземете чаша студена вода от ваши€ хладилник, докато той ви поздрав€ва със съобщението „ќбновлението е завършено на 32%“?

ќбичаме джаджите. Ќо когато става дума за IoT, предпочитаме повечето устройства да са „глупави“. “ака просто работ€т по-добре.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас