Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 май
2017
 
 

Apple заделя $1 млрд. за промотиране на производството в САЩ

Според анализатори целта е да бъде „омилостивен“ Доналд Тръмп.

2695 прочитания

Създаване на фонд за развитие на технологичното производство на територията на САЩ обяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, по време на интервю за CNBC. Чрез него компанията възнамерява да инвестира 1 млрд. долара. По-късно през май ще бъде обявено кой пръв ще получи ивестиции от него.

Водещият на интервюто, журналистът Джим Крамър, посочи, че въпросният 1 млрд. не е крупна сума за Apple, която разполага с кешови резерви в размер на 256 млрд. долара. Според Кук обаче, за да си осигури въпросната сума в САЩ, компанията ще трябва да вземе част от нея на заем. Това е следствие на данъчната политика на страната, която препятства репатрирането на офшорен капитал.

Прочетете още: Apple и Foxconn обмислят да създадат фабрика в САЩ за $7 млрд.

По думите на Кук Apple вече е създала 2 млн. работни места в САЩ. Той направи разбивка на въпросната бройка. 25 хил. души работят в развойните звена на компанията, а други 6 хил. - в завода ѝ в град Остин, щата Тексас. Допълнително, хиляди души работят като консултанти в търговските обекти на Apple в страната. Сумата от всичко изброено до тук е далеч от 2 млн., но Кук включва в тази цифра служителите на доставчиците на Apple на тетиторията на САЩ, като например Corning, правещи защитни стъкла за екрани, и 3M, с чиито продукти се залепват някои компоненти в iPhone и iPad.

Според някои медии решението за инвестициите в взето с цел избягване на конфликти с президента Доналд Тръмп. Той оказва натиск на компаниите да „върнат работните места в САЩ“. Нещо повече – Apple бе споменавана изрично по време на президентската кампания на Тръмп.

Някои коментатори считат, че инвестициите в местното производство е начин за осигуряване на благосклонно отношение от Вашингтон по въпросите на имиграционната политика и репатрирането на капитали. Много компании в САЩ са обезпокоени от новите правила за получаване на визи H-1B, благодарение на които в страната работят голям брой програмисти. В писмо, разпространено до служителите на Apple през януари т.г., Кук разкритикува налагането на временна забрана за влизане в САЩ на граждани на седем мюсюлмански страни.

По отношение на данъчната реформа Кук заяви, че бизнесът в страната се нуждае от такава. Той посочи, че много американски компании продават в цял свят и съответно печалбите им идват отвън. Тези средства могат да бъдат внесени в САЩ след плащане на 35% от сумата, плюс данък за съответния щат. Именно затова на Apple се налага да взима заем, за да финансира фонда, вместо да използва собствените си капитали.

По думите на Кук Apple разполага с около 256,8 млрд. долара, като 93% от тези средства са извън територията на САЩ.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас