“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ехнологии
03 май
2017
 
 

»зкуствени€т интелект FastText на Facebook вече в по-евтини смартфони

Ќовата верси€ на технологи€та FastText позвол€ва машинно разбиране текст в по-маломощни устройства.

2670 прочитани€

–азработчиците имат на разположение нов инструмент, чрез който техните мобилни приложени€ да разбират текст. ѕоделение на Facebook, занимаващо се с изкуствен интелект, пусна нова верси€ на FastText – библиотека, чи€то цел е да помага при създаването текстово-фокусирани системи за машинно обучение.

„рез техника, наречена FastText.zip, разработчиците имат достъп до компактизиран модел за разпознаване на текст, който използва до два пъти по-малко памет, предлагайки точност, съпоставима с тази на некомпактизиран такъв. “ова позвол€ва използването на разработката в по-маломощни устройства като смартфони и едноплаткови компютри, като Raspberry Pi.

ѕрочетете още: ќбединените комуникации разчитат все повече на изкуствени€ интелект

¬ допълнение Facebook пусна две ръководства, които да помогнат на разработчиците да започнат да използват FastText. ≈кипът на социалната мрежа предлага и почти 300 предварително обучени езикови пакета, с което допълнително улесн€ва въвеждането на технологи€та в употреба.

÷елта на FastText е да улесни класифицирането на текст (процесът по задаване на блокове от думи в набор от категории) и текстовото репрезентиране (превръщане на неструктуриран текст в числа за комилиране) от страна на хора с малък опит в програмирането.

„“ова бе иде€та зад библиотеката – да € направи много достъпна за вс€какви проблеми, свързани с машинно обучение“, об€сн€ва јрманд ƒжолин, научен сътрудник, работещ за Facebook.

“ова, което прави FastText нещо по-различно е, че екипът, изграждащ библиотеката, е фокусиран върху съществуващи техники, увеличавайки т€хната достъпност за обикновените разработчици. “ова позвол€ва те да бъдат лесно вграждани в приложени€ от хора, н€мащи опит в областта на науката за данните.

Ќапример FastText  може да бъде използван за функции като автоматично довършване на хаштагове, така че  потребителите по-бързо да добав€т ключови думи към постовете си в социалната мрежа. “ой може да помага и за отгатване не чувства, така че приложени€та да отчитат дали потребител€т сподел€ нещо позитивно или негативно.

—ъщо така технологи€та е специално изградена да работи с широк набор от езици, об€сн€ва ≈дуард √рейв, постдокторант, работещ за Facebook. ѕо думите му FastText се справ€ с езици като немски и френски, които могат да създават проблеми за други системи.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
»нтервю

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни»ван √еоргиев, Kaufland Service: –азвитието е ключово за бизнеса ни

ћарката  ауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. ћалцина обаче зна€т, че от Ѕългари€ се поддържат н€кои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедр€вани в...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас