Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
25 апр
2017
 
 

Стартира изграждането на център по биотехнологии в Пловдив

2622 прочитания

С откриваща конференция започна работата на проекта PlantaSYST, единственият който бе одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС. Основната му цел е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

Центърът ще бъде построен в индустриална зона „Тракия“ на площ от 25 дка, предоставена от община Пловдив. В сградата ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Източник: PlantaSYST

Прочетете още: България да се позиционира като регионален център за Индустрия 4.0

Проектът получава подкрепата на Министерството на образованието и науката, което ще предостави финансиране в размер на 15 мил. евро като ангажимент към програмата.

Екипът от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.

Събитието бе открито от директора на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков, заместник-кмета „Образование и европейски политики“ Стефан Стоянов и Директора на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката Златина Карова. По време на събитието присъстваха още представители на учредителните организации и на Европейската комисия.

„Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Подкрепата от страна на българското правителство ще ни даде възможност да създадем една добра сграда, в която да работят млади и изключително добри специалисти – коментира проф. Минков. – Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати.“

„През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро – посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и европейски политики“. – Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.“

PlantaSYST бе избран във втората, финална фаза на програмата „Тийминг“ на „Хоризонт 2020“. Проектът ще получи финансиране от 15 мил. евро, с които планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на центъра са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас