Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
25 апр
2017
 
 

6,7% ръст на приходите за първото тримесечие отчете Мтел

Операторът разчита все повече на широколентовите услуги и ТВ услугите.

3053 прочитания
Страница 1 от 2

Владимир Владков

6,7% годишен ръст на приходите до 103,5 млн. евро за първото тримесечие на 2017 г. отчете Мтел, показва финансовият доклад на Telekom Austria Group (TAG), част от която е българският оператор. Увеличението обаче се дължи почти изцяло на по-големите приходи от продажба на оборудване (85% скок на приходите от смартфони, таблети и други мобилни устройства), докато постъпленията от услуги са останали почти на същото ниво – около 87,8 млн. евро (0,9% спад), пише в доклада на TAG. Капиталовите инвестиции за периода януари – март 2017 г. са нараснали с 10,3% на сто до 14,7 млн. евро спрямо същия период на 2016 г.

Общите разходи на телекома са скочили с 18,7% на годишна база, което се дължи основно на по-високи цени на оборудването като част от мерките за задържане на потребителите, както и по-големите разходи за работната сила, дължащо се пак на усилията за повече продажби. В резултат печалбата преди данъци и амортизации EB ITDA е намаляла с 16 на сто до 28,2 млн. евро.

Конкурентната среда у нас остава сериозно предизвикателство, особено в бизнес сегмента, посочват авторите на доклада. За да се справи с ценовия натиск Мтел продължава да се фокусира върху управлението на добавената стойност и задържането на ценните потребители. Продължава и тенденция за преминаване от предплатени карти към подписване на абонаментни договори, която е актуална за целия пазар у нас. В резултат обаче общият брой мобилни абонати на Мтел е намалял леко с 0,8% до 4,09 млн., от които над 3,49 милиона са потребители с дългосрочен договор.

Намалението на таксите за мобилна взаимна свързаност, наложени от националния регулатор КРС през декември м.г. са засилили негативния натиск върху приходите от мобилни услуги, които са 64,8 млн. евро, или с 1,8% по-малко (вж. графиката).

Финансови показатели на Мтел за Q1 2017. Източник: доклад на TAG

Нараства обаче интересът към мобилните широколентови услуги и покупката на смартфони, следвайки увеличеното потребление на мобилни данни. В края на март 2017 г. мобилните ШЛ абонаменти на Мтел са над 389 хиляди, или с 19% повече на годишна база.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас