Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
24 апр
2017
 
 

Проведе се седмо издание на състезанието „Аз мога - тук и сега“

2770 прочитания

Седмото издание на националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства в България „Аз мога - тук и сега“ се проведе на 22 и 23 април в Девин. Тази година в надпреварата взеха участие повече от 300 участници от над 74 училища от общо 37 населени места в страната. Всички те имаха предизвикателството в силно конкурентни условия да демонстрират уменията си за работа с компютърно базирани технологии и да реализират проекти от творчески характер.

Състезанието се провежда от 2010 г. насам.

Направленията, в които учениците се състезаваха, са „Презентация“, „Видеоклипове“, „Графичен дизайн“, „Редизайн на уеб сайтове с Photoshop“, „Фотография“, „Програмиране“, „Front-end Development“ и „Linux системна администрация“. За участието в състезанието не се заплаща такса, като всички материали, лекции и дискусии са напълно безплатни, благодарение на подкрепата от приятелите на голямото семейство на „Аз мога – тук и сега“.

Преподаватели на учениците, както и експерти в едни от най-големите ИТ компании и успешни стартъпи в България, взеха участие и менторстваха в състезанието. 16-членно жури оценяваше състезателите и отлъчи победителите. Сред менторите и журито бяха Никола Вълчанов (Програмиста АД), Светлин Наков (Софтуерен университет), Елена Маринова (Мусала софт), Мартин Петков (Kiwi Design), Баяр Бекир (Изпити.нет), Георги Малчев (Xplora), Костадин Башев (Уебкод), Георги Христулев (Web Direct) и др.

„Това, което ни мотивира да отделяме време и средства, за да организираме подобни състезания, е желанието и необходимостта на самите ученици да се изявяват. Те са във възраст, в която от ключово значение за тяхната бъдеща професионална реализация в сферата на ИТ, е да бъдат мотивирани, предизвиквани и обучавани непрекъснато”, изтъква организаторът на мащабното състезание Кристалин Чавдаров.

„ИТ индустрията е може би най-динамично развиващата се в глобален план, тези млади хора са нейното бъдеще и е наш дълг да им предадем уменията и знанията си, които те да надграждат. Освен участие като ментори и организатори в подобни събития, нашата компания активно работи и по създаване на паралелките „Приложен програмист“, планираме партньорства с професионални гимназии и училища, включително мислим за дуално обучение в областта на ИТ“, допълва Никола Вълчанов, съорганизатор на състезанието, ръководител на научния екип в „Програмиста АД“ и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Победителите в седмото издание на националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства в България „Аз мога - тук и сега“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас