Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
24 апр
2017
 
 

Българският сателит вече пътува към космическия център Кейп Канаверал

Екипи на производителя SSL, България Сат и SpaceX ще работят заедно, за да интегрират BulgariaSat-1 към ракетата носител Falcon 9

2507 прочитания

Финалните проверки на първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключиха миналата седмица и сателитът се подготвя от производителя Space Systems/Loral (SSL) за транспортиране до космическия център Кейп Канаверал. Последните тестове са включвали симулирано разгръщане на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот, обясняват от България Сат.

Тестово разгръщане на слънчевите панели на BulgariaSat-1. Снимка: България Сат, SSL

Устройството ще бъде пренесено до стартовата площадка в специален хай-тек контейнер, в контролирана среда с регулирана температура и влажност. По този начин ще се гарантира, че въздухът около сателита е свободен от частици, допълват от българския сателитен оператор.

Прочетете още: България Сат създаде сайт с информация за сателита BulgariaSat-1

На стартовата площадка във Флорида екипи на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията на Илън Мъск, а следто това ще го заредят с гориво. „След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва с високо качество голям брой ТВ програми за крайните потребители“, коментират от България Сат.

Екипи на производителя SSL, България Сат и SpaceX ще работят заедно, за да интегрират BulgariaSat-1 към ракетата носител Falcon 9

„Изключително доволни сме от успешното приключване на всички тестови процедури и преминаваме към транспортирането на сателита до площадката, като в момента сме на етап планирането на прозорец за изстрелването му в Космоса. Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали“, заявява в прес съобщение Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Преди месец Falcon 9 на Space X стана първата ракета, чиято първа степен бе изстреляна успешно повторно, а след това се приземи на плаваща платформа. Не е ясно дали за изстрелването на BulgariaSat-1 ще бъде използвана „нова“ или рециклирана ракетата носител, но плановете са изстрелването да се осъществи до юни т.г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас