Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Преносими компютри
21 апр
2017
 
 

Qualcomm: Windows 10 компютър с ARM процесор – в края на 2017-та

4100 прочитания

Първият Windows 10 компютър, оборудван с ARM процесор, вместо с традиционния x86, ще се появи през четвъртото тримесечие на настоящата година, обявиха от Qualcomm. Той ще е базиран на Snapdragon 835 чип, разработен от компанията, който се използва и в тазгодишни флагмански модели смартфони.

Очаква се тънкото и леко хибридно устройство да може да бъде използвано както като таблет, така и като лаптоп. В разработката му участва и Microsoft, като за пръв път Windows 10 ще работи на ARM архитектура, вместо на x86 процесор от Intel или AMD.

Също така устройството ще може да бъде винаги свързано с интернет, чрез мобилна мрежа, подобно на смартфон и затова Qualcomm и Microsoft наричат разработката „клетъчен компютър“ (celluar PC). Хибридът ще поддържа и други безжични стандарти, като Bluetooth 5, a вероятно и Wi-Gig, които са интегрирани в Snapdragon 835.

Прочетете още: ARM не възразява срещу емулация на x86 на нейни процесори

Таблет със Snapdragon чип на Qualcomm, работещ под Windows RT през 2012 г.

Очаква се още продуктът да предлага удължен живот на батерията, имайки предвид, че хардуерът му е първоначално разработван за смартфони.

Взимайки под внимание по-скоро негативния опит с Windows RT обаче двете споменати компании, както и останалата част от пазара, подхождат внимателно към темата. Логично да се очаква, че поне в началото няма да се предлага особено голям избор от такива продукти. Засега никой от големите производителни на компютри не е обявил нещо подобно, макар че е налице публична кампания за създаване на 8,2-инчово устройство.

Qualcomm се представя добре при смартфоните и процесорът Snapdragon 835 е достатъчно мощен за да „захрани“ компютър. Междувременно компанията има амбициите да се наложи и на сървърния пазар. Тя вече представи 48-ядрения процесор Centriq 2400, който ще се конкурира с доминиращия в този сегмент Xeon на Intel. Наскоро Microsoft и Qualcomm показаха Windows Server машина, базирана на споменатия Centriq 2400. Няма обаче информация кога (и дали) операционната система, поддържаща ARM процесори, ще бъде пусната в обръщение. Засега хардуерът е предназначен за вътрешна употреба в Microsoft.

Редно е да се отбележи, че на ARM-базирана Windows 10 машина ще трябва да бъдат емулирани x86 функционалности, което може да доведе до забавяне работата на приложенията. Qualcomm обаче обещава, че всички традиционни компютърни приложения ще тръгват и на новото устройство, а Microsoft вече демонстрира Photoshop, работещ на Snapdragon 835.

Междувременно, сближавайки се с Microsoft, Qualcomm изпитва затруднения при взаимоотношенията със своя дългосрочен партньор Apple, който заведе дела срещу разработчика на процесори във Великобритания, Китай, САЩ и Япония. Обвиненията са, че той се възползва от своята доминантна позиция, изисквайки прекалено високи лицензионни такси.

От Qualcomm пък обявиха, че доставчиците на Apple дължат на компанията около 1 млрд. долара и обвиниха производителя на iPhone, че насърчава акции от страна на регулаторните органи срещу компанията чрез подаване на „невярна и подвеждаща информация“. Когато iPhone с чипсет Qualcomm превъзхожда iPhone, който използва чипсет от конкурента Intel, Apple публично заявява, че „няма доловима разлика“ между двата модела iPhone, знаейки, че е точно обратното, се съдържа в подадена от доставчика на чипове жалба.

Apple е един от основните клиенти на Qualcomm и несигурната ситуация около лицензите затруднява доставчика на чипове при прогнозиране на приходите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас