Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
21 апр
2017
 
 

Ученици ще рисуват новата интелигентна мобилност в конкурс на Shell BG

Националният конкурс за ученически рисунки за зеления транспорт от бъдещето отбелязва 10 г. от включването на български отбори в състезанието Shell Eco-marathon.

2133 прочитания

Десетата годишнина от включването на български отбори в състезанието Shell Eco-marathon за проектиране на най-икономичния и енергийно-ефективен транспорт на бъдещето ще бъде отбелязано от Shell България с редица инициативи.

Националният конкурс за ученически рисунки за зеления транспорт от бъдещето отбелязва 10 г. от включването на български отбори в състезанието Shell Eco-marathon.

Една от тях е национален конкурс за рисунка на тема „Зеления транспорт на бъдещето“, в който могат да се включват ученици от V до XII клас от основни и средни училища в България. Участниците ще представят своите виждания за бъдещето на транспорта, включително за новото поколение интелигентна мобилност, като „рисунките трябва да отразяват идеите на младите художници за вида на транспорта на бъдещето и енергията, която го задвижва“, обясняват организираторите.

Прочетете още: Автомобил на Русенския университет участва в Shell Eco-marathon 2016

Рисунките за конкурса могат да бъдат изпращани от 2 май до 15 юни 2017 г., като победителите ще бъдат определени от жури, председателствано от международно признат български художник, допълват от Shell България. Победителите ще бъдат обявени най-късно на 30 юни 2017 г. на уебсайта www.shell.bg, като те ще получат атрактивни награди. Освен това всички най-интересните визии за транспорт на бъдещото ще бъдат показани на специално организирани изложби.

През тази година 4 български отбора ще вземат участие в европейското издание на Shell Eco-marathon, което ще се проведе в Лондон. Отборите на ТУ – Варна и ТУ – София ще се състезават в категория „градски тип“. Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе и студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се борят в категория „прототипи“, като те ще се състезават със 190 отбора от 27 държави в Европа, представяйки своите идеи за устойчиви решения на световните енергийни предизвикателства.

Студентите участват в 2 категории – прототипи и коли от градски тип. Прототипите са на футуристични автомобили с минимално съпротивление за максимална ефективност, а колите от градски тип са сходни с конвенционалните автомобили. Автомобилите могат да бъдат или с двигател с вътрешно горене, или да са електрически (допускат се и с водородно гориво) и възможност за соларно захранване.

Отборът от ТУ-София, който участва в състезанието от 2008 г. досега, залага на капкообразна форма на автомобилите, като първо използва хибридно задвижване, а след това преминава на изцяло електрическо (plug-in) или на горивна клетка с водород.

Тази година за първи път ще се проведе предварителен кръг на състезанието – Shell Eco-marathon Challenger Event. В него ще се включат 3 нови български отбора – втори отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, отбор на Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" в Русе и на Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" от Казанлък.

„Изключително горда съм, че тази година имаме общо 7 отбора, които ще представят страната ни в състезанията Shell Eco-marathon и Shell Eco-marathon Challenger Event. Съчетано с факта, че отбелязваме 10 години от първото българско участие в състезанието, ни подтикна да организираме национален конкурс за рисунка и така да приобщим още повече млади умове към благородната кауза на Shell Eco-marathon. Надявам се, че това ще бъде интересно предизвикателство за младото поколение на България“, заявява Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас