Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
20 апр
2017
 
 

Google и руската Федерална антимонополна служба се споразумяха

Компанията ще плати глоби в размер на 439 млн. рубли.

2208 прочитания

Интернет гигантът Google сключи договор с руската Федерална антимонополна служба (ФАС) по дело за  злоупотреба с господстващо положение на пазара на приложения за Android. Според него за срок от шест години и девет месеца компанията се отказва от ексклузивното инсталиране на свой софтуер на смартфоните продавани в Русия. Т.е. трети компании могат да сключват комерсиални договори с Google и да инсталират безпрепятствено свои приложения, включително на главния екран.

Заявките за това трябва да бъдат разглеждани в рамките на 60 дни. Руската компани Яндекс, която е автор на първоначалния сигнал до ФАС, вече разполага с такъв договор. След изтичането на споменатия срок от от шест години и девет месеца антимонополният орган ще анализира ситуацията на пазара.

Прочетете още: Руският върховен съд отхвърли жалба на Google срещу наложена глоба

Също така търсачката на Google вече може да не е услугата ползвана по подразбиране. Интернет компанията се задължава да създаде специално меню за избор на търсачка, което ще се появява при първото стартиране на браузъра Chrome. През следващите няколко месеца компанията ще обнови Chrome за руските потребители,  като в новата версия ще бъде добавена възможност за избор на такава алтернативна услуга.

Google ще заплати и глоба в размер на 438 млн. рубли (~14,17 млн. лв.) за основното нарушение и още 1 млн. (~32 хил. лв.) за неизпълнение на предписанията на фАС.

Антимонополното дело бе стартирано през февруари 2015 г. след жалба от страна на руската интернет компания Яндекс (Yandex), която не бе устроена от факта, че Google, владеейки операционната система Android, забранява предварителното инсталиране на приложения на други разработчици.

Компанията се опита да оспори решението на ФАС, пускайки жалба до Върховния съд на Руската федерация заради наложените санкции. От там обаче не намериха основания за преразглеждане на решението на по-долната инстанция.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас