Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
17 апр
2017
 
 

Цените на SSD и DRAM ще се сринат през 2019 г., твърди Gartner

Все още е рано да се предвиди влиянието върху цените на компютрите и мобилните устройства.

4103 прочитания

Цените на компютрите, смартфоните и таблетите вървят нагоре, като „вината“ се хвърля върху високите цени на компонентите. Недостигът на DRAM, флаш памет, батерии и дисплеи „удря по джоба“ на потребителите.

Следващата година се очаква леко отстъпление, когато цените на паметта и NAND флаш, използвана в SSD дисковете, ще започнат да спадат постепенно. Но цените направо ще се сринат през 2019 г., прогнозира Йон Еренсън, директор пазарни проучвания на полупроводниковите изделия в Gartner.

Все още е твърде рано да се предвиди точно колко прогнозираният срив на цените на NAND и DRAM паметите ще се повлияе върху компютрите и мобилните устройства, добавя той.

Прочетете още: Китай заделя още $22 млрд. за разрастване производството на чипове

Ако цените спаднат, за потребителите може да стане по-достъпно да си купят компонентите от магазина и да си сглобят PC в къщи. Но цените на предварително сглобените устройства зависят от това, дали PC производителите ще решат да прехвърлят спестеното от -ниските цени към потребителите. Някои компании може да решат да увеличат печалбата си, както Apple често прави.

Цените на устройствата може да останат високи, но купувачите да получат за парите си повече неща – повече памет, повече дисково пространство, по-голяма резолюция на дисплеите.

От средата на 2016 г. цените на PC DRAM паметта се удвоиха, според Gartner. Модул от 4GB сега струва $25, докато в средата на миналата година тя беше $12,50. Разходите за гигабайт в SSD дисковете скочи с тревожен темп, като през това тримесечие ще има пик на цените на NAND флаш и DRAM паметта, прогнозира Gartner.

Проучванията на Gartner са съзвучни с притесненията на компании като Lenovo, които бяха принудени да преосмислят ценообразуването на компютрите си заради по-скъпите компоненти. HP успя да се „омекоти“ по-скъпите компоненти, но компанията се прехвърли към по-високия клас продукти с опит да се фокусира върху доходността, а не върху продадените количества, заяви Рон Коулин, президент на отдела за персонални системи в компанията.

Доставките на DRAM и NAND флаш тръгнаха нагоре, когато производителите започнаха да слагат повече памет и дисково пространството в устройствата си. Apple бе лидер на тази промяна, добавяйки повече памет и съхранение в Mac, iPhone и iPad. Последваха я други доставчици като Samsung, като Galaxy S8+ има 128GB памет за съхранение и 6GB RAM памет, колкото имат много от тънките и леки лаптопи.

Приложения като виртуална реалност и игри също стимулираха производителите да добавят памет и дисково пространство, а стабилният PC пазар се нуждаеше от повече DRAM памет и SSD дискове.

Телефоните, PC-ата и IoT устройствата генерират все повече данни, което води да засилено търсене на флаш съхранение в сървърите, където се съхраняват облачните данни, казва Еренсън. Анализите и машинното обучение също увеличава нуждата от повече памет и дисково пространство в центровете за данни.

Увеличеното търсене би довело да евентуален недостиг на памет, което би позволило на производителите и доставчиците да запазят премиум цените си. Но очакванията за по-голямо търсене в края на краищата ще стимулира производителите да вдигнат капацитета на фабриките си за чипове. Gartner прогнозира, че до 2019 г. пазарът ще бъде „наводнен“ с DRAM и NAND флаш памети и цените ще спаднат.

През този цикъл доставчиците на памети преминават през няколко години, а това прави пазарите изключително неустойчиви. Цените на DRAM спаднаха през 2011 г. заради свръхпроизводство, забавен PC пазар и ефектите от глобалната икономическа криза.

Неяснота внася и агресивният подход на Китай към полупроводниковия пазар, което да доведе до още по-голяма ценова флуктуация. През 2014 г. Китай каза, че ще похарчи $150 милиарда през следващото десетилетие за разширяване на производствения си капацитет за чипове. „Китай се фокусира върху полупроводниковия пазар и глобален мащаб“, смята Еренсън.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас