“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬иртуална и добавена реалност
13 апр
2017
 
 

»зкуствен интелект на IBM замен€ зрението на слепи хора

ѕриложението с отворен код NavCog може да помогне и на хора с други увреждани€, см€та изследователката д-р „ейко јсакава

3348 прочитани€

—лед 30 години повечето увреждани€ ще бъдат облекчени чрез изкуствен интелект.  онгнитивните помощници, базирани на изкуствени€ интелект, ще допълват вс€ко наше сетиво, за€в€ва д-р „ейко јсакава, IBM Fellow пред корпоративни€ сайт на IBM. „ѕредставете си, че в бъдеще ще имате възможност да ползвате информаци€ по вс€ко време, без да € четете или да € чувате. — изкуствени€ интелект много от увреждани€та вече н€ма да представл€ват толкова гол€м проблем. Ѕих желала да се род€ след 30 г. Ќо може би още по-рано автономните коли ще станат достъпни и за слепите, така че с нетърпение очаквам това“, коментира т€.

ƒ-р „ейко јсакава, IBM Fellow, е посветила кариерата си на разработката на технологии, които прав€т света по-достъпен за хората с увреждани€. —нимка: IBM

ƒ-р „ейко јсакава, IBM Fellow, е посветила кариерата си на разработката на технологии, които прав€т света по-достъпен за хората с увреждани€. —амата ослеп€ла на 14-годишна възраст, днес „ейко помага за развитието на редица пионерски технологии, включително практичен гласов браузер през 90-те години, който отвар€ »нтернет света за незр€щите.  ато член на ”ниверситета Carnegie Mellon, т€ ръководи и усили€та за разработката на навигационна система с изкуствен интелект за слепи хора и хора с други увреждани€.

ѕрочетете още: »зкуствени€т интелект AlphaGo ще играе с шампиона на китайски€ шах √о

„»зкуствени€т интелект позвол€ва на слепите хора „да виждат“ света и да го проучват, коментира „ейко јсакава в интервю за сайта. - ¬ момента работим по проекта за конгнитивна помощ за хората с визуални увреждани€ (Cognitive Assistance Project for Visual Impairment). ’ората с нормално зрение виждат нещата около т€х, така че винаги получават и контекст. «а нас (за слепите) такава контекстна информаци€ н€ма. ўе € получим през изкуствени€ интелект, но само когато технологи€ като компютърното зрение се свърже с познани€та и когато »нтернет на нещата предостави информаци€ за местоположението. «рението и знани€та тр€бва да стигат до човека много бързо и да взаимодействат с него. “ова е много важно когато системата за изкуствен интелект указва посоката или предостав€ контекста за нещата около вас, докато ходите. Ќие работим именно върху това чрез нашето приложение с отворен код NavCog.

—поред не€, подпомагането на слепите е едно от най-големите предизвикателства пред учените, но технологи€та NavCog ще помага и на други, например на хора в инвалидни колички. „Ќаскоро пътувах до Ќю …орк с гол€м куфар и не можах да намер€ ескалатор, така че се наложи да мъкна сама куфара по стълбите. ѕри същата ситуаци€ н€кой в инвалидна количка ще има нужда от указание, за да избегне стълбите. “ова важи и за възрастните хора. “е ще имат нужда от помощ и в магазините, при разпознаване на продуктите, ако зрението им е лошо, a GPS приемниците не вършат работа на закрито“, допълва „ейко.

“€ дава пример за приложение и при обикновени потребители, попаднали в чужда страна, които не могат да прочетат табелите на улицата или менюто в ресторанта, написано на непознат език.

“ехнологи€та в приложението NavCog обаче работи и вътре в сградите. „»зползваме машинно обучение, за да обучим системата да използва сензорите в смартфоните, както и Bluetooth радиовълните от ма€ците (beacons), чрез които да определи вашето местоположение“, казва „ейко. «а да се предостави подробна информаци€, от ко€то се нужда€т хората с нарушено зрение, за да проучват реални€ св€т, „ма€ците“ тр€бва да са поставени на всеки 5 до 10 метра. “е могат да бъдат вградени в много лесно в елементи от сградите, добав€ т€.

–адиовълните обаче се промен€т. „«атова тр€бва да използваме машинно обучение, което да помогне на системата да изчисли най-веро€тното ви местоположение“, об€сн€ва т€. Ѕлагодарение на този обучаващ алгоритъм се постига точност 1 до 2 метра, което е важно, за да бъде системата ефективна за потребител€. „ѕродължаваме да работи върху алгоритмите за машинно обучение, за да подобрим точността и да намалим бро€ на ма€ците, които тр€бва да бъдат инсталирани“, сподел€ „ейко.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас