Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 апр
2017
 
 

HP отново излезе начело на световния PC пазар, според IDC

HP се справя отлично в Северна Америка, което се оказа решаващо за първото място.

2779 прочитания

Още едно трудно тримесечие за доставчиците на PC-та, но този път има добри новини за HP, която по данните на IDC e успяла да измести Lenovo и да си върне титлата за водещ PC производител.

През първото тримесечие на 2017 г. в света са доставени общо 60,3 милиона устройства, отбелязвайки ръст от едва 0,6% спрямо същия период на предишната 2016 година.

IDC прогнозира наскоро 1,8% спад на PC доставките, така че положителният резултат е знак, че PC пазарът започва да се възстановява. Тримесечните PC доставки показват ръст за първи път след първото тримесечие на 2012 г.

Прочетете още: Сървърите – от физическия хардуер към виртуалните машини, а след това?

Lenovo успя да измети HP от върха през 2013 г. и оттогава задържа позицията си на водещ PC доставчик. HP си върна първото място това тримесечие, подпомогната от силните продажби на лаптопи в целия свят. Сега въпросът е дали HP ще може да задържи позицията си.

В друго проучване Gartner посочва Lenovo като водещ PC производител в света. Данните на IDC и Gartner не се припокриват, тъй като двете анализаторски фирми измерва по различен начин PC доставките. Gartner например не отчита доставките на Chromebook в своето проучване.

По данните на Gartner, световните PC доставки през първото тримесечие са общо 62,2 млн., или спад с 2,4%.

Въпреки това анализаторската фирма е съгласна с тезата, че PC доставките се възстановяват заради увеличените цени, което се случва главно заради недостига на памети NAND и DRAM. Цените на компонентите ще се вдигнат още повече през следващите тримесечия, което ще се отрази на цените на компютрите.

Но по-високите цени не би трябвало да попречат на увеличаването на PC доставките през тази година. Очаква се корпоративните клиенти да надградят своите системи с нови PC-та, като се смята, че ще похарчат повече за лаптопи и настолни машини.

Lenovo не се справя толкова добре в Северна Америка, което е една от основните причини тя да предаде първата позиция в проучването на IDC, докато HP е постигнала добри резултати в региона. PC доставките се възстановяват и в Европа, докато в Азиатско-Тихоокеанския регион търсенето е по-слабо.

HP премахна голяма част от евтините си PC-та, фокусирайки се върху високия клас машини и компютрите с уникален дизайн. Lenovo пък пусна иновативни PC-та като Yoga, но „домашният“ й пазар в Китай бе сравнително слаб през това първо тримесечие.

Според IDC, HP е доставила общо 13,1 млн. компютри, което е с 13,1% повече от същия период на 2016 г., завземайки 21,8% пазарен дял. Доставените от Lenovo машини са 12,3 милиона, като годишният ръст е 1,7%.

На трето място е Dell, чиито доставки са скочили с 6,2% до 9,6 милиона. Класираната на четвърто място Apple е увеличила доставките си с 4,1% до 4,2 милиона броя. Близо до нея е Acer, чийто доставки са общо 4,1 млн.

Данните на IDC за PC пазара през първото тримесечие на 2017 г.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас