“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
11 апр
2017
 
 

јстел 2017: »нтернет на нещата предлага възможности, но носи нов риск

Ћипсват единни стандарти за IoT, а създаваните приложени€ и устройства отвар€т нови фронтове за атака

2559 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

ѕрез 2016 г. много фирми стартираха бързоразрастващи се бизнеси, свързани с »нтернет на нещата (IoT), включително в Ѕългари€, където 80-90 на сто от стартиращите фирми се занимават дигитални проекти – създават или приложени€ или интересни джаджи за дома или офиса. ¬ повечето случаи обаче те не мисл€т за сигурността, за€ви д-р √еорги Ўарков, национален координатор по киберсигурносттa към ћ— по време на 15-ата конференци€ на јсоциаци€ телекомуникации (јстел).

јстел 2017: »нтернет на нещата предлага възможности, но носи нови риск

ѕрочетете още: «ловредни IoT кодове започнаха да три€т и данни

„¬ момента се намираме в повратната точка на тази нова технологи€, а едва сега разработчици и потребители се замисл€т доколко са сигурни приложени€та. «апочват да се търс€т механизми за защита на „дупки“, които или са използвани от хакерите, или вод€т до ненадеждна работа на ц€лата система“, допълни той. —поред Ўарков е нужна превантивна работа, постав€не на строги изисквани€ не само към дизайнерите, а и към устойчивостта на системите, развиване на компетентности, подготовка на бизнеса, както и на правната система, на образованието.

»нтернет на нещата предостав€ много възможности, но постав€ и предизвикателства. »нтернет замества много от традиционните човешки взаимоотношени€ и тр€бва са сме на€сно какви законови, технологични и индустриални предизвикателства поста∓, коментира вицепремиерът по европейските фондове ћалина  румова. “€ наблегна върху ключово значение на администраци€та, ко€то тр€бва да електронизира оптимизирани бизнес процеси и по този начин да улесн€ва контакта с бизнеса при подготовката на обществото ни за новата цифрова епоха.

„«а телeком операторите »нтернет на нещата

означава огромен брой свързани в мрежата им устройства. ѕазарът на телеком услуги е наситен, бро€т на абонатите не се промен€, все по-малко SMS се изпращат, затова има бум на ћ2ћ комуникации, допълни јндреана јтанасова, член на  –—. ѕрезидентът на ≈врокомиси€та  лод ёнкер за€ви през септември 2016 г. амбициозна пром€на на правилата в областта на свързаността, като предложени€та цел€т насърчаване на инвестиции в мрежи с гол€м капацитет. „√игабитовите мрежи са важни и за образованието, и за обществото, и за транспорта. ѕрез 2025 г. тр€бва да има непрекъснато покритие в страните от ≈— с 5G мрежи, а до 2020 г. във вс€ка страна от ќбщността тр€бва да има поне 1 гол€м град с 5G мрежа. “ова би довело до откриването на 2 млн. нови работни места „»менно затова ≈  предложи нов европейски кодекс за европейските телекомуникации - съвместните инвестиции и ѕ„ѕ, за€ви јтанасова. - –азвитието на »нтернет на нещата добав€ ново измерение, постав€ ново предизвикателства пред регулирането. “р€бва да бъде осигурен номерационен ресурс, да е осигурена защитата на ћ2ћ комуникациите, да се гарантира кибер сигурност в среда с огромен брой свързани устройства“, допълни т€.

Ќе стана дума обаче кога и как ще бъдат освободени повече честотни ресурси в ниски€ честотен спектър като 800 и 700 MHz, като това зависи и от други държавни органи. —поред всички анализатори и представителите на телеком сектора без нужни€ допълнителен спектър не може да се мисли дори за 5G мрежи, изискващи доста широки канали за пренос, за да постигнат обещаните гигабитови скорости.

„ѕравната регулаци€ не само в Ѕългари€,

а и на повечето места обхваща зората на »нтернет. ƒори да засечем участие на компютри в бот мрежи или че през т€х са атакувани други сайтове, н€маме правни мерки да ги изземем или спрем, за€ви √еорги Ўарков. - ћожем да ги конфискуваме само ако в т€х се използва нелегален софтуер.“

“ой допълни, че един от страшните бичове и за малките и средни предпри€ти€, и за държавните организации у нас, са криптовируси, които обаче „плъзват“ по всички устройства, включително индустриални системи, несвързани в »нтернет. „— черве€ Stuxnet в момента са заразени над 250 000 компютъра по цели€ св€т, повечето от които без връзка към интернет“, допълни Ўарков.

√оворим за индустриален »нтернет на нещата още от 1970 г., системи за управление тип SCADA отдавна управл€ват заводски процеси. ƒнес обаче интелигентите машини стават автономни, системи съставени от полуинтелигентни или напълно автономни системи, които управл€ват наши€ бизнес и живот. Ќовата система на системите се развива във времето и като интелигентен механизъм не знаем в какво състо€ние е във всеки момент, как самата система се самоподдържа, об€сни Ўарков.

¬ същото време н€кои периферни устройства (тип Bluetooth устройства, RFID етикети ) са сравнително прости, но са достатъчно интелигентни, за да прав€т „бели“. ѕочти всеки ден има новини за пробиви в устройства за домашна сигурност, домашна автоматика, уреди за развлечени€ като смарт телевизори.

„ѕо-сериозен е проблемът със системите за е-здраве. ѕървите сърдечни стимулатори (пейсмейкъри) н€мат никаква защита, човек, зависещ от такова устройство, може да бъде убит с обикновено уред за генериране на радиошум. ј скоро време технологиите ще са достатъчно напреднали, за да „изградим“ нов човек със електронни заместители на човешки части. ћоже би единствените важни органи, които н€мат засега заместител, са панкреасът и мозъкът“, по€сни д-р Ўарков.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€

—ингапурски€т специалист в областта на архивирането, възстанов€ването и защитата на данни създава свой гол€м инженерингов център в —офи€, в който до 2-3 години тр€бва да работ€т над 200 високовалифицирани специалисти. “ова об€ви главни€т...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас