“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | –оботи
10 апр
2017
 
 

»зкуствени€т интелект AlphaGo ще играе с шампиона на китайски€ шах √о

AlphaGo ще играе и срещу отбор от петима играчи в китайски€ град ¬ужен.

2774 прочитани€

ѕрограмата AlphaGo на DeepMind ще тества своите възможности за изкуствен интелект през май срещу топ играча по китайски€ шах √о  е ÷зе (Ke Jie).

Ћий —едол се признава за победен в петата парти€ по време на мача с AlphaGo през 2016 г.

ћачът от 3 игри в китайски€ град ¬ужен между AlphaGo и китайски€ състезател ще се състои около година, след като компютърната програма победи с 4:1 водещ играч – южнокореецът Ћий —едол.  итайската игра √о изисква много по-сложна стратеги€ от традиционни€ шах.

ѕрочетете още: »зкуствени€т интелект излезе от лабораториите и стигна до бизнеса

ѕо време на играта участниците мест€т черни и бели плочки, наречени „камъчета“, по решетка с линии 19 на 19. ÷елта е да се плен€т камъчетата на противникови€ играч чрез заобикал€нето им и обкръжаването на повече „празна територ舓. AlphaGo се разглежда като основен претендент заради способността си да се учи от сво€ опит, което пон€кога води до ходове, различни от човешките, които обаче са доста успешни.

—лед загубата на Ћий н€кои анализатори на играта за€виха, че AlphaGo ще се затрудни срещу  е.

ќсвен мачът с  е AlphaGo ще се състезава в игри с противници, включващи както хора, така и други програми с изкуствен интелект. ¬ играта “Pair Go” един китайски професионален играч ще играе срещу друг, но и двамата ще имат собствени съотборници AlphaGo, редуващи ходовете, „така че концепци€та за „съвместно учене“ е буквална“, написа в блога си ƒемис ’асабис, главен изпълнителен директор на DeepMind.

DeepMind изглежда доста по-уверена във възможностите на AlphaGo, тъй като програмата ще вземе участие срещу “Team Go” - отбор от петима водещи професионални играчи от  итай. “ези играчи ще „работ€т заедно, за да тестват креативността и адаптируемостта на AlphaGo към техни€ комбиниран стил“, добав€ ’асабис.

AlphaGo следва стъпките на компютъра Deep Blue, който победи на шах √ари  аспаров през 1997 г. ƒруг компютър на IBM - Watson, спечели през 2011 г. викторината Jeopardy.

Watson се превърна в технологи€, ко€то IBM комерсиализира, за да предлага обработка на естествени езици и машинно обучение за анализ на неструктурирани данни.

DeepMind, придобита от Google през 2014 г., вече е част от групата Alphabet. “€ описа AlphaGo на южнокорейски€ мач с Ћий като прототип, който се нуждае от още много тестове и обучение на платформата. »грите, в които програмата ще играе във ¬ужен, очевидно са предназначени за демонстраци€ на AlphaGo.

AlphaGo вече игра с  е и други водещи играчи по време на неофициални онлайн игри, пишат н€кои издани€. „—ега, когато неофициалните тестове са приключени, гледаме напред и ще играем официални срещи в сътрудничество с организатори и експерти по √о“, написа ’асабис в Twitter през €нуари.

Google използва методите за машинно обучение, вградени в AlphaGo, за справ€не с проблеми като намал€ване на енергийното потребление. “€ използва машинното обучение и в много от своите продукти, включително Google Photos и в преводача Google Translate.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас