Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 апр
2017
 
 

Печалбите на Samsung с ръст след възстановяването от фиаското на Note7

2137 прочитания

Скъпо струвалият провал на смартфона Galaxy Note7, който доведе до изтеглянето от пазара на 3 млн. устройства, изглежда вече окончателно е зад гърба на Samsung Electronics. Компанията предвижда 48 процента ръст на оперативните приходи за първата четвърт на настоящата година.

Samsung не е пускала в продажба флагмански смартфон от октомври миналата година, когато прекрати производството на Note7 заради производствени дефекти в батериите, довели до увеличен риск самовъзпламеняване. Сега компанията възлага високи надежди на наскоро обявените Galaxy S8 и S8+, които трябва официално да видят бял свят по-късно този месец.

Междувременно поделенията на конгломерата производство на дисплеи и чипове памет помагат за ръста на печалбите през първото тримесечие на 2017 г.

Прочетете още: Какво е новото във флагманите Galaxy S8 и S8+ на Samsung?

Южнокорейският гигант обяви още очаквания за 9,9 трилиона вона (8,8 милиарда долара) оперативен приход – 48 процента ръст спрямо 6,7-те трилиона вона през аналогичния период на миналата година. От там допълват още, че приходите на компанията ще останат „плоски“ - около 50 трлн. вона, след като миналата година те бяха 49,78 трлн.

Финалните резултати се очаква да бъдат обявени в края на месеца.

Първоначалните индикации по отношение на Galaxy S8 са по-скоро позитивни, отбелязва Браян Ма, вицепрезидент в IDC, отговарящ за анализите на пазара на устройства. Според него, в случай че с новите устройства няма сериозни проблеми, Samsung може да разчита на тях да допринесат към печалбите от останалите нейни печеливши поделения.

Обратът във финансовите показатели на компанията бе очевиден още в последната четвърт на 2016 г., когато от там отчетоха 50 на сто ръст на оперативната си печалба. Тя достигна 9,22 трлн. южнокорейски вона, а оборотът надмина 53 трлн. вона.

Бизнесът с компоненти на Samsung Electronics помогна значително за подобряване на показателите по време на споменатия период. Нещо повече – през януари компанията обяви, че именно тези дейности са били водещи. Това най-вече се отнася до производството на памети и на поделението за дисплеи, което предлага OLED и LCD панели.

Фокусът по отношение на компонентите през 2017 г. ще е в посока увеличаване на доходността на DRAM и NAND производствата. От компанията споделят, че виждат увеличаващо се търсене на такива продукти в сфери като центровете за обработка и съхранение на данни и мобилните устройства. Samsung планира да се разграничи от конкуренцията в областта на дисплеите чрез продукти с допълнителна стойност с фокус върху UHD и големите панели за телевизори.

Сред последните новости около конгломерата е и арестът на неговия заместник председател Лий Джей-младши по обвинение за подкуп, във връзка с разследване на предполагаем корупционен скандал. Това доведе до импийчмънта на президента на Южна Корея – Пак Хън Ке. Лий се разглежда като фактически лидер на Samsung, ръководещ бизнеса от името на своя баща, който пък има здравословни проблеми.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас