Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
06 апр
2017
 
 

Аз, инженерът 2017: Технологичният бранш страда от малкия брой жени

2524 прочитания

Александър Главчев

Темата за жените в инженерните науки бе избрана за откриваща в тазгодишното издание на младежкия форум „Аз, инженерът“, който се проведе на 6 април. Организатори на събитието бяха Фондация “Мечти в действие” и „Интер Експо Център“.

Лили Кънева

Прочетете още: Предстои четвърто издание на кариерния форум Аз, инженерът

Въвеждащата лекция бе поверена на Лили Кънева, отговаряща за качеството на електронните схеми и ръководител на екип от инженери в отдел „Качество на продуктите“ във фирма „Мелексис България“ (Melexis Bulgaria), която бе и генерален спонсор на форума. Кънева обърна внимание на нагласите, които получават децата от най-малка възраст - машините са за момчета, а куклите – за момичета.

Тя описа своя път към инженерна кариера, започнала с висше образование в ТУ-София. „Аз, заедно с още две други момичета, бяхме част от курс с 30 момчета. В трети курс започнах първата си работа и този път бях единствена дама в екип, съставен от още 11 мъже.“

Лили Кънева цитира данни, според които от 100 жени, влизащи в системата на висшето образование, едва 12 се насочват към науките, технологиите, инженерните специалности и математиката (т.нар. STEM). Само 5 от тях ще работят в съответната сфера през следващите две години и едва 3 ще останат в нея в близките 10 години.

Семинарната зала на Аз, Инженерът 2017

Според нея по-притеснителното обаче е, че за периода 1990-2013 г. се наблюдава спад на жените, работещи в сектора на високите технологии. Т.е. сферата, която вероятно спокойно може да бъде квалифицирана като най-горещата, включително в България, и която страда от сериозен недостиг на квалифицирани кадри, на практика губи допълнителен брой специалисти заради очертаната тенденция.

Редно е да се отбележи обаче, че в сфери като биологията и химията тази тенденция не е толкова отчетлива. „Що се отнася до инженерните професии, чиито представител съм аз, можем да кажем, че делът на жените се колебае между 10 и 12% – посочи Кънева. – Тук също не се забелязва почти никаква промяна.“

Интересен момент е, че у нас броят на жените, изучаващи STEM специалности са около 35 на сто, спрямо средните 24% за развитите страни.

Кадър от изложбената зона

Според младия инженер един от начините за измъкване от ситуацията е чрез промяна във възпитанието. Тя посочи, че в момента момчетата образно казано си играят на супергерои, а момичетата на принцеси, чакащи да бъдат спасени. Това оставя у тях известни психологически нагласи и оказва влияние, когато вече порасналото дете се реализира в живота. „Защо пък едно роботче да не е добър подарък за момиче?“, попита Кънева.

Тя подчерта още, че успешното реализиране на жените в инженерната сфера зависи и от подкрепата от страна на мъжете. Кънева подчерта, че сред факторите, спомогнали за нейния успех в сферата е именно подкрепата, която е получава от околните. „Това което ми помогна и ми вдъхна увереност, са именно хората, мъжете, които са ме третирали като равна и са ми помагали“, заключи тя и се обърна към публиката: „Това можете да направите и вие.“

Сред останалите интересни теми в конферентната програма бяха „Какво е това продуктов дизайн и неговата роля в иновациите“, „Аз, генният инженер“, „Другите Земи – как откриваме извън слънчеви планети като нашата, и може ли да очакваме живот на тях?“, „От идеята до успешен бизнес, за по малко от 2 месеца“ и др.

Зоната за състезания с роботи

„Аз, инженерът“ предложи и многобройни тематични работилници, реализирани от партньорите на събитието. Посетителите имаха възможност да се запознаят с технологичните разработки на български и чужди технологични компании.

Също така, за четвърта поредна година националното състезание с роботи, организирано от Робо Лига България, бе част от форума. Инициативата събира ученици, студенти и професионалисти ентусиасти от техническите училища и университети от цялата страна. Категориите в състезанията дават възможност да се покажат различни хардуерни и софтуерни разработки и решения.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас