Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
05 апр
2017
 
 

Intel Security отново ще е McAfee

2940 прочитания

Производителят на процесори се отказва от контролния пакет в Intel Security. Организацията ще върне старото си име McAfee, която бе купена от гиганта през 2010 г. за 7,68 млрд. долара. Сделката бе официално приключена през 2011 г.

Още миналата година Intel обяви, че ще продаде 51% от собствеността си в доставчика на решения за сигурност на TGP, но все пак в нейно владение остават 49% от McAfee. Компанията възнамерява да пренасочи вътрешните си операции към хардуерната безопасност.

Предаването на по-голямата част от McAfee може да се разглежда като загуба за Intel. Огромната сума, за която бе придобит доставчикът, още преди седем години предизвика недоумение у част от пазарните анализатори.

Прочетете още: Intel продава по-голямата част от McAfee на TPG

True Key на Intel Security позволява реализиране на биометрична защита в компютри и мобилни устройства.

Производителят на полупроводници имаше да намерение да използва опита на новата си придобивка, за да добави софтуерен слой за сигурност върху хардуерните си решения. Технологии на McAfee бяха интегрирани във фърмуери за компютри и чипове, като бяха разработени и инструменти за управление на тези функционалности.

Въпреки, че технологии на компанията бяха използвани в хардуера на Intel, чрез реалновремеви операционни системи, нейните разработки имаха малко допирни точки с основната стратегия на гиганта, коментират от американското издание на PC World.

По думите на Дъг Фишър, старши вицепрезидент и генерален мениджър на поделението за софтуер и услуги в Intel, организацията дори разполага с паралелна стратегия за хардуерна сигурност, нямаща много общо с McAfee.

Пак според Фишър отделянето на разработчика на антивирусни решения ще го постави в по-добра позиция за ръст в софтуерната сфера, където са и основните му компетенции.

Intel ще се фокусира върху вграждането на инструкции и функции за сигурност в своите полупроводникови продукти. Някои от тях вече предлагат специални места за съхранение на автентикационните данни на потребителите. SGX (Software Guard Extensions) технологията например позволява на доставчици на поточно видео да разпознават дистанционно до кои компютри да изпращат 4K съдържание. Компанията възнамерява да предложи и подобни функции, насочени към онлайн плащанията.

Сигурността е голяма тема и в сферата на Интернет на нещата (IoT), където обаче Intel разчита на партньорства. Тя е част от Open Connectivity Foundation, в рамките на която заедно с индустриални партньори възнамерява да разработва необходимите протоколи за връзка.

Intel гледа сериозно и към пазара на самоуправляващи се автомобили, където необходимостта от защита срещу хакерски атаки е очевидна.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас